Nyitókép: raiffeisen.sk

 

Szlovákia lakosságának 90 százaléka aggódik az élelmiszer- és energiaárak emelkedése miatt. Csak a lakosság 2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az inflációs hatás őket nem érinti, derül ki az Intrum vállalat felméréséből, melynek során 1000 személyt kérdeztek meg.

 

A háztartások túlnyomó többsége azt mondta, hogy az infláció negatívan érinti a családi kasszát.

 

„Még azok is, akik viszonylag sikeresen megúszták a Covid-19 negatív következményeit, ma már érzik a magas infláció hatását. Természetes dolog, hogy az elmúlt évek alacsony inflációja után mély pesszimizmust váltanak ki a magas árak a fogyasztóknál, már ami a jövőt illeti,“

 

 hirdetes_300x300  

nyilatkozta az Intrum Slovakia vezérigazgatója, Martin Musil.

 

A fiatalabb korosztály önmagán és közösségi életén is érzi a megnövekedett fenntartási költségek hatását, és gyakrabban nyúlnak a „vedd meg most, fizesd ki később” – megoldáshoz. Ez viszont szakértők szerint nagyon veszélyes trend, ami a későbbiekben súlyos problémát okozhat az eladósodottság miatt.

 

A felmérésben részt vevők többsége szerint a magas infláció még évekig fennmarad. Ez egyúttal reménnyel is tölti el őket, hogy képesek lesznek kontroll alatt tartani az árakat. Az ársokk ugyanakkor természetes módon kihat a fogyasztói szokásokra és a kiadások megváltozására is.

 

„Növekszik a hitelek vissza nem fizetésének kockázata, a lakosság halogathatja a kevésbé sürgős számlák befizetését. A munkavállalók ugyanakkor szembesülnek azzal is, hogy alkalmazottaik részérők nyomás van a fizetések emelésére,“

 

tette hozzá Musil.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!