Nyitókép: SITA/Úrad vlády SR

 

A szlovák kormányfő közzétette ajánlatát a szlovák egészségügyben dolgozó orvosok fizetésének emelésére.

 

Az Orvosok Szakszervezetével hét órán keresztül tárgyaltak, mely után a kormány részéről a következő javaslat került az asztalra:

 

A kórházakban dolgozó orvosok átlagos bére az eddigiekhez képest 797 euróval emelkedne, így fizetésük a következő lenne:

 hirdetes_810x300  

 

2022-ben: 3 493 euró

2023-ban: 4 240 euró

 

A 20 éves praxissal, atesztációval rendelkező orvos átlagbére pótlék nélkül 35 százalékkal emelkedne:

 

2022-ben: 2 606 euró

2023-ban: 3 512 euró.

 

Összehasonlításként elmondta azt is, hogy Csehországban a fenti két kategóriába tartozó orvosok 2023-ban mennyit keresnek:

 

4 129 euró

4 240 euró

 

Látható, hogy az első kategóriába tartozó orvosok Heger számai alapján Szlovákiában valamivel többet keresnének, mint csehországi kollégáik.

 

 

A kormányfő bízik abban, hogy az orvosok visszavonják felmondásaikat és segítenek építeni az egészségügyet a paciensek egészsége érdekében.

 

Heger elmondta azt is, hogy a tárgyalásokon az orvosi szakszervezet vezetői azt szerették volna, ha a fizetések csak a sztrájkban részt vevő orvosok számára emelkednének.

 

A felek közti tárgyalássorozat következő fordulójára hétfőn kerül sor. Peter Visolajský szakszervezeti vezető szerint közelednek a megoldáshoz.

 

El kell mondani azt is, hogy az ágazat állapotáért az elmúlt kormányok felelőssége megkérdőjelezhetetlen, akik nem tettek semmit az egészségügyben dúló problémák megoldása érdekében.

 

Boris Kollár házelnök az elmúlt órákban jelezte, hogy amennyiben Heger és Igor Matovič pénzügyminiszter nem talál megoldást az orvosok béremelési követeléseire, a Sme rodina kilép a kormányból.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!