Nyitókép: TA3 live (reprofoto)

 

Előrehozott választások nem lesznek, idő sincs már rá, Boris Kollárnak pedig semmi oka távozni a kormányból, jelentette ki Richard Sulík a TA3 vasárnap délelőtti, Politikában című vitaműsorában.

 

Az SaS elnöke elmondta, hogy technikailag sem lehetne már kivitelezni az egészet, hiszen előrehozott választásokhoz az alkotmány megváltoztatására van szükség. Ez legkorábban januárban érhető el, ami után legalább 110 nap áll rendelkezésre a korábbi választások előkészületeire.

 

„Ha minden simán menne, ha meglenne az alkotmányos többség, júniustól korábban akkor sem lehetne kivitelezni. Se simán nem fog menni, a nyári hónapokban pedig nem lehet választásokat tartani. Szeptemberi választások esetén októberben állna fel az új kormány, egy hónapon belül új jövő évi költségvetést kellene összeraknia, aminek semmi értelme. Főleg, hogy 2024 elején egyébként is választások lesznek,“

 

 hirdetes_810x300  

– magyarázta Sulík.

 

Az orvosok fizetésemeléséről

 

Boris Kollár a műsorban az orvosok fizetésemelésével kapcsolatban elmondta, hogy miután megkapták a csehországi béreket, a további nyomásgyakorló akciójuk már csak zsarolás.

 

„1000 euró az átlagfizetés az országban Az orvosok ennek a négyszeresét fogják kapni. Megértem, hogy szükség van az orvosokra, de tanárokra nincs?“

 

– tette fel a kérdést a házelnök. Egyúttal kritizálta az Agel és a Penta ténykedését is, akik magánműködtetőként kimazsolázzák a rendszer legtöbb hasznot hozó ágazatait, a drága, pénzigényes beavatkozásokat pedig az államra hagyják.

 

Sulík egyetértett abban, hogy nem volt szép dolog, amit az orvos szakszervezet az elmúlt hetekben művelt, egyúttal hangsúlyozta, hogy mindez szerinte az alkalmatlan ágazatvezetés felelőssége is.

 

A népszámlálásnak Sulík és Kollár szerint sincs értelme

 

A Smer referendumáról mindkét politikus úgy nyilatkozott, hogy nem vesznek részt rajta. Míg Sulík úgy látja, hogy ez lesz az ország legértelmetlenebb népszavazása, addig Kollár elfogadja, hogy ez a demokrácia legmagasabb formája, ugyanakkor ő maga szintén nem vesz részt rajta.

 

A műsorban szó esett a gasztro szektor ÁFA-csökkentésének lehetőségéről és a költségvetés elfogadásáról is, mely utóbbi az elkövetkező napokban kerül terítékre.

 

A témával kapcsolatban a Körkép.sk is legújabb podcast adásában Milan Krajniak szociálisügyi minisztert, Az adás a jövő hét elején kerül adásba.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!