Nyitókép: NASA/Twitter, reprofoto

 

A NASA Orion űrhajója amerikai idő szerint november 21-én este érheti el a Holdat.

 

Hosszas várakozás után november 16-án végre elstartolt a NASA történelmi Hold-küldetése. A misszió során a Space Launch System (SLS) rakétával sikerült a világűrbe juttatni az Orion űrhajót, olvasható a HVG cikkében. Ennek egyelőre nincs ember a fedélzetén, ugyanakkor rendkívül fontos a későbbi küldetések szempontjából. A szerkezet a mostani útján megkerüli a Holdat.

 

A NASA most újabb állapotjelentést adott ki a küldetéssel kapcsolatban, és azt mondja, az Orion eddig minden várakozást felülmúlt. Jim Geffre, a küldetés járművért felelős részlegének vezetője szerint minden rendszer az elvártakon túl teljesít, így az út zökkenőmentesen halad. A szerkezet péntekre megtette az út több mint felét, jelenleg pedig már az égitest közelében jár, és lassan megkezdi a megkerülését.

 hirdetes_300x300  

 

 

A NASA közlése szerint vasárnap kora estére már 535 401 km-re volt a Földtől, és 63 570 km-re a Holdtól. Jelenleg 597 km/h sebességgel halad a Hold felé, vagyis mostanra újabb 9552 km-rel került közelebb hozzá.

 

A tervek szerint az Orion tovább gyorsul majd, így – amerikai idő szerint – hétfő estére eléri a Holdat. Ezután az űrhajó hajtóműveit többször is tesztelik, mielőtt végleg vissza nem kanyarodna a Föld felé. A tervek szerint december 11-én landol majd a jármű a Csendes-óceánban.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!