Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz a visegrádi országok miniszterelnökeinek csütörtöki kassai csúcstalálkozóján. A Hotel Bankovban sorra kerülő csúcs apropója, hogy jelenleg, azaz 2022. július 1-je és 2024. június 30-a között Szlovákia tölti be a V4-ek soros elnöki tisztségét.

 

A program halasztása, lemondása fel sem merült – szögezte le, utalva a visegrádi országok parlamenti elnökeinek szintén erre a hétre tervezett, de elhalasztott csúcstalálkozójára.

 

Korai temetni a V4-et, a cseh kormányfő kiállt mellette, de egyre nagyobb a szakadék az országok között

 

hirdetes

Előzőleg Petr Fiala cseh kormányfő is közölte, hogy elutazik a miniszterelnöki V4-csúcsra, világossá téve ezzel, hogy nem osztja a prágai törvényhozás vezetőinek álláspontját, akik bojkottálták a V4 parlamenti elnökeinek tárgyalását. Petr Fiala a cseh sajtó beszámolói szerint hasznosnak nevezte a visegrádi országok együttműködését.

 

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kassai V4-csúcs kapcsán arról beszélt: a találkozón Lengyelország – Szlovákia és Csehország – oldalán meg fogja kérni Magyarországot, hogy gyorsan ratifikálja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását.

 

Orbán Viktor pénteken a MÁÉRT ülésen azt mondta, a V4 ma is fontos, bár az orosz-ukrán háború következtében a „dinamikája megváltozott”.

 

MTI/Körkép.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.