Szemétégetőkké válnak télen a falvaink? Zsolna és Besztercebánya megye háztartásai használnak leginkább szilárd tüzelőanyagot fűtésre - Körkép.sk
Árpád
  • HUF: 379.63
  • USD: 1.09
  • 10 °C
  • 16 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Szemétégetőkké válnak télen a falvaink? Zsolna és Besztercebánya megye háztartásai használnak leginkább szilárd tüzelőanyagot fűtésre

A háztartásokban tilos a hulladékégetés, sokan mégis ezt teszik.

Nyitókép: SITA

 

A környezetvédelmi tárca a napokban nyílt levélben fordult az önkormányzatokhoz és polgárokhoz, amelyben a fűtés környezeti és egészségügyi kockázataira hívja fel a figyelmet.

 

„A háztartásokban gyakran használnak kézi fűtésű kazánokat vagy kemencéket, amelyekben gyakorlatilag bármit el lehet égetni. Az elhasználódott vagy nem megfelelő tüzelőberendezések, a rossz minőségű tüzelőanyag elégetése, valamint a nem megfelelő fűtési módok hozzájárulnak a belélegzett szennyezőanyagok és káros anyagok fokozott termeléséhez. Hosszú távon maguk a falu lakói a leginkább érintettek saját egészségük veszélyeztetése miatt”

 

– emlékeztet a minisztérium.

SJE Nyílt nap

 

A közelgő tél, a rekord infláció időszaka megmutatja, hogy mennyire növekszik a szilárd tüzelőanyag vagy a hulladék égetésének gyakorisága.

 

„A nehéz idők ellenére sem hozhatunk létre hulladékégetőket falvainkban”

 

– sürgeti a tárca, kiemelve, hogy a háztartásokban tilos a hulladékégetés.

 

A hulladék vagy a nem megfelelő szilárd tüzelőanyag égéséből származó kibocsátások, beleértve a kezeletlen, kellően nem kiszárított fát is, súlyosan károsítják az egészséget.

 

A háztartási fűtés a porrészecskék kibocsátásának legjelentősebb forrása. Tavaly a háztartások fűtése tette ki a finom porszemcsés (PM2,5) légszennyezés 80 százalékát.

 

Ez a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet emissziós méréseiből derül ki. A fennmaradó 20 százalékot a közlekedés, az energiatermelés, az ipar és a mezőgazdaság termelte.

 

A 2,5 mikrométernél kisebb, finom levegőben szálló részecskékkel az a probléma, hogy leülepedhetnek a tüdőben vagy bejuthatnak a véráramba.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Picur
2022. nov. 25. 14:42

A klímafasiszták összemossák a fatüzelést a szemétégetéssel. Mert szerintük mindenki olyan hülye, hogy a mára iszonyat megdrágult kazánját, meg kéményét szemétégetéssel teszi tönkre. Mondjuk a szemetet valóban rendszeresen elégetik a "tudjuk kik", de ez náluk népszokás, a hagyomány része. Csak ezt még a klímafasiszták sem merik kimondani, mert félnek, hogy klímarasszisták lesznek. Inkább a jónépet basz...gatják, mert azt lehet, az most olyan menő.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket