Nyitókép: SITA

 

Az Orvosi Rendelőintézetek és Egészségügyi Intézmények Szövetsége (APAZ) szerint az egészségügyi szektor válsága még nem ért véget. Felhívták a figyelmet arra, hogy a jövő évi várható inflációra való tekintettel az egészségügy költségvetésének legalább 800 millió eurós emelésére lenne szükség. „Csehországban a kormány lakosságszámra számítva a költségvetés 3 milliárd eurós emelésével reagált hasonló helyzetre” – mondta Štefan Zelník, az APAZ elnöke. Zelník korábban az SNS parlamenti képviselője volt.

 

A szövetség szerint az utolsó lehetőség a válság és a terület összeomlásának elkerülésére az egészségügyi szektor költségvetésének kiigazítása a parlamentben úgy, hogy az egészségbiztosítók növelik az egyes szolgáltatások kifizetését. És a pontokat minden egészségügyi szolgáltatónak. „Ez a többletfinanszírozás azért szükséges, hogy az egészségügyi szolgáltatók ki tudják fizetni a fizetésemeléseket, az energia, az orvosi anyagok, a bérleti díjak, a berendezések karbantartásának és egyéb költségtételek árának emelését” – mondta Zelník, aki szerint az előzetes elvárásokhoz képest 2023-ra alig 130 millió euróval nőtt az ágazat költségvetési többlete.

 

„Ez nem tudja fedezni ezeket a kiadásokat további hitelfelvétel nélkül. Ha az egészségügyet nem finanszírozzák, az orvosok ugyan ott lesznek a kórházakban, de nem lesz mivel gyógyítaniuk”

 

 hirdetes_810x300  

– mondta.

 

A kórházaknak több mint egymilliárd eurós tartozásuk van kifizetetlen számlákban és a társadalombiztosítás felé. Az APAZ szerint az egyes gyógyszerek és speciális orvosi berendezések szállítói óvatosak. Csak a számla kifizetése után szállítanak árut az egészségügyi intézményekbe.

 

„Az ambuláns szektor a pontonkénti ár emelése nélkül össze fog omlani. Valós a veszélye annak, hogy azok a nyugdíjas korú szolgáltatók, akik nem tudják finanszírozni a működésüket, egyszerűen bezárják klinikájukat”

 

– figyelmeztet az APAZ vezetője. Ha az ambuláns szektor összeomlik, a kórházak szerinte nem tudják kezelni a betegek rohamát.

 

„Az orvosoknak megítélt fizetésemelés az ágazatba szánt további források nélkül nem oldja meg, csak néhány hónappal elhalasztja a problémát”

 

– tette hozzá.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!