Nyitókép: SITA

 

Lezárult a 2023-as állami költségvetésről szóló törvényjavaslat vitája. A vita végén Igor Matovič (OĽANO) pénzügyminiszter is felszólalt. Úgy véli, meglesz a parlamenti többség a büdzsé elfogadásához. Az előzetes tervek szerint jövő pénteken (december 9-én) 11.00 órakor szavaznak a törvényről.

 

„A költségvetési törvény az év törvénye. Tudjuk, hogy bonyolult a helyzet, tudom, hogy kisebbségi kormány vagyunk, kisebbségi támogatással a parlamentben, de hiszek abban, hogy a költségvetés esetében többségi támogatást tudunk találni,”

 

– jelentette ki Matovič záróbeszédében.

 

 hirdetes_300x300  

A képviselők szerdán (november 30-án) kezdték meg az állami költségvetés tárgyalását. A vitában több, főként ellenzéki képviselő is felszólalt. Az SaS bejelentette, hogy nem támogatja a költségvetési javaslatot. Ondrej Dostál, az SaS-klub képviselője azt javasolta, hogy a parlament adja vissza átdolgozásra a törvénytervezetet.

 

A Smer-SD azt mondta, hogy a költségvetés támogatásának feltétele részükről az előrehozott választások garanciája. A párt ugyanakkor azt javasolta, hogy a jövő évi állami költségvetésen belül 3 milliárd eurót csoportosítsanak át a szociális szektorra, az egészségügyre és az oktatásra. Matovič arra kérte a képviselőket, hogy politizálás nélkül nézzenek a tervezetre.

 

A kormány által október közepén elfogadott, 2023-2025 közötti időszakra szóló költségvetési tervezetből az következik, hogy az ország államháztartási hiánya jövőre a bruttó hazai termék (GDP) 6,44 százalékára emelkedik az idei közel 5%-ról.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!