Nyitókép: SITA

 

2023. január 1-jétől a Bookingon vagy az Airbnb-n keresztül lakásukat vagy nyaralójukat bérbe adók, valamint az Ubernek vagy Boltnak taxizók már nem titkolhatják el bevételeiket az adóhivatal elől. A jövő év elejétől kezdődően lép hatályba az a törvénymódosítás, amely szerint a digitális platformoknak automatikusan tájékoztatást kell adniuk ügyfeleikről az adóhatóságnak – tájékoztatott Szimonetta Rumanová, a Grant Thornton tanácsadó cég adószakértője.

 

A szakértő szerint a bérbeadóknak decemberben az utolsó hónapjuk van arra, hogy regisztráljanak az adóhivatalnál adójuk befizetésére. Ellenkező esetben súlyos pénzbírságra számíthatnak.

 

A pénzügyi hatóság a portálokról, platformokról megkapja a cégek és személyek listáját azok azonosító adataival, valamint az adott platformon keresztül elért bevételre vonatkozó adatokkal.

 hirdetes_300x300  

 

„Ezeket az adatokat aztán összeveti az adott cég vagy személy adóbevallásával, és eltérés esetén adóellenőrzést indíthat azzal a céllal, hogy a be nem jelentett jövedelmek utáni adót beszedje”

 

– ismertette az eljárást Rumanová.

 

Ha az ingatlant egyéni vállalkozó vagy aktív szervezeti azonosító számmal (IČO) rendelkező cég adja bérbe, a bérbeadás miatt nem szükséges külön regisztrálnia az adóhivatalnál. A többieknek az ingatlan bérbeadásától számított egy hónapon belül be kell jelentkezniük az adóhivatalnál.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!