Nyitókép: Archív

 

A magyar nemzetet 2010 után a meglévő határok mellett, békés eszközökkel tudtuk újra egyesíteni – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten, a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon.

 

Potápi Árpád János hangsúlyozta: ez óriási eredmény, amely 2010 május 26-án, a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásával kezdődött.

 

A 2004 december 5-i, a kettős állampolgárságról szóló népszavazás következménye volt, hogy a leendő kormánypártok már a kampányban megígérték, ha hatalomra kerülnek, megteremtik a kettős állampolgárság lehetőségét – mondta.

 hirdetes_810x300  

 

Az államtitkár közölte: ma már több mint 1 millió 170 ezer új magyar állampolgárról beszélhetünk.

 

A nemzetpolitika időszakairól szólva elmondta, hogy annak két időszaka volt: 2010 és 2014 között közjogi értelemben, jogszabályokkal megteremtették azt az t alapot, amelyre azóta is lehet építkezni. Majd 2014-2015-től kezdődően alapvetően a gazdasági támogatások irányába tudtak fordulni, hogy a szülőföldön való boldogulást megerősítsék.

 

Potápi Árpád János kiemelte: a kormánynak ma nincsenek olyan, a határon túli magyarságot érintő intézkedései, amelyekről előtte a közösségeket és politikai vezetőiket ne kérdeztek volna meg.

 

Az idei év a nemzetpolitikában is elsősorban a „cselekvést jelentette”, hiszen a cselekvő nemzet tematikus év keretében hajtják végre a programjaikat – mondta.

 

Potápi Árpád János kijelentette: április 3-án „történelmi győzelmet arattunk” – nemcsak Magyarországon, hanem a világban bárhol – hiszen minden magyar ember szavazata benne van abban, hogy a Fidesz-KDNP kormányzó erők 2010 óta a legnagyobb győzelmét hajtotta végre.

 

Az államtitkár megjegyezte azt is, az elmúlt időszakban a magyar intézményrendszert szerte a Kárpát-medencében megerősítették.

 

Potápi Árpád János közölte, a jövő évben viszik tovább a programokat, és ki is bővítik azokat.

 

Budapest, 2022. december 5.
Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke beszédet mond a XI. Kárpát-medencei Összefogás Fórumon a Vajdahunyad-várában 2022. december 5-én.
MTI/Kovács Tamás

 

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke, az Országgyűlés alelnöke köszönetet mondott a kormánynak, hogy a határon túli falugazdász hálózatot életben tartja, segíti és működteti. Az érdekképviseletekre hárul a hálózat olyan működtetésének feladata, hogy az valóban a határon túli magyar emberek számára jelentsen előnyt, sikert, együttműködést – mondta.

 

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a 2004 december 5. népszavazás kapcsán arról beszélt, azért gyűltek össze, hogy elmossák december 5. fájó emlékét, és ez a dátum ne a szétszakadásról, megtagadásról szóljon, hanem az összetartozásról.

 

Minden magyar része a magyar nemzetnek 2010 óta, éljen bárhol is a világban. Felelősséget érzünk egymásért és segítjük is egymást minden lehetséges eszközzel – hangsúlyozta.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!