Nyitókép: HVG

 

A tudósok úgy gondolják, azért mérnek fénytöbbletet az űrben a távcsöveink, mert a Naprendszer porának nevezett anyag visszaverheti a napfényt,

 

A Hubble űrtávcső adatainak új elemzése rávilágított, hogy túl sok fény van a Naprendszer körüli térben, számol be róla a HVG. Nem sok extra fény – jegyzi meg a Science Alert – csak egy kevés többlet, amit nem lehet a többi fényt kibocsátó objektum összeadása után elszámolni.

 

Egy SKYSURF nevű, nemzetközi együttműködés keretein belül a Hubble 20 000 fotóját elemezték, valamint több ezer mérést is végeztek. Rájöttek: ez a „többlet” fény valódi. Egyelőre azonban nem tudnak elszámolni vele.

 hirdetes_810x300  

 

A legvalószínűbb, hogy ez a Naprendszer pora, amit még közvetlenül nem fedeztünk fel: kicsi, porból és jégből álló részecskék, melyek a Naprendszer sötét részeiről érkező üstökösökből származnak. Ezek pedig visszaverik a napfényt, fényes ragyogást eredményezve.

 

Ez kicsivel közelebb állna hozzánk, mint a New Horizons űrszonda által észlelt „extra” fény, ami egy optikai fénytöbbletet talált túl a Plútón, a Naprendszeren kívüli térben.

 

„Ha az elemzéseink helytállóak, van még egy porkomponens köztünk és aközött, ahol a New Horizons végezte a méréseket. Ennek értelmében ez a fajta „extra” fény a Naprendszerünkön belülről érkezik”

 

– mondta Tim Carleton, az Arizonai Állami Egyetem csillagásza.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!