Nyitókép: Eva Kaili/Twitter

 

Hírek szerint Katar ajándékokkal is megpróbálta befolyásolni az Európai Parlament döntéshozatalát. Pénteken 16 házkutatásra és több letartóztatásra is sor került, a letartóztatottak között van az EP görög szocialista alelnöke, Eva Kaili is. A nyomozók 600 ezer euró készpénzt foglaltak le.

 

A dpa német hírügynökség információi szerint a belgiumi korrupciós nyomozással összefüggésben letartóztatták az Európai Parlament alelnökét, Eva Kailit is, akinek most folyik a kihallgatása. A görög politikusnőt már péntek este, a botrány kirobbanása után kizárták pártjából, a Pánhellén Szocialista Mozgalomból (Paszok).

 

 hirdetes_810x300  
Eva Kaili

 

Európai parlamenti források az Euronewsnak elmondták, hogy a belga rendőrség lezárta Kaili irodáját, valamint két belga szocialista képviselő, Maria Arena és Marc Tarabella irodáját.

 

EP képviselő és asszisztensek is fókuszban

 

Mint arról beszámoltunk, a belga ügyészség pénteken közölte, hogy négy (azóta öt) „az Európai Parlamentben tevékenykedő” személyt letartóztattak „egy Perzsa-öböl menti országot” érintő korrupció gyanúja miatt. A nyomozás középpontjában európai parlamenti asszisztensek állnak, de egy volt európai parlamenti képviselőt is kihallgattak.

 

Az ANSA olasz hírügynökség szerint a letartóztatottak mind olasz állampolgárok: Niccolò Figà-Talamanca, a „No Peace Without Justice” civil szervezet igazgatója, Luca Visentini szakszervezeti vezető, Pier-Antonio Panzeri, az Európai Parlament baloldali (S&D) csoportjának volt képviselője, valamint Francesco Giorgi, az S&D képviselőcsoport parlamenti asszisztense, aki egyébként Kaili élettársa.

 

Elsőként a Le Soir belga napilap közölte, hogy információi szerint katari tisztviselők próbáltak meg egy volt olasz szocialista képviselőt megvesztegetni, aki az EP tagja volt 2004 és 2009 között. A rendőrség 16 razziát tartott Brüsszelben, 600 ezer euró készpénzt, valamint informatikai eszközöket és mobiltelefonokat foglalt le.

 

A hatóságok szerint a nyomozás bűnszervezet létrehozása, valamint korrupció és pénzmosás gyanúja miatt folyik.

 

Katari pénzek

 

A nyomozók már hónapok óta gyanítják, hogy „egy Öböl-menti állam” megpróbálja befolyásolni az EU Parlament politikai és gazdasági döntéseit. Feltételezéseik szerint jelentős pénzösszegeket, illetve természetbeni ajándékokat osztogattak az EP-ben politikai vagy stratégiai pozíciót betöltő személyeknek.

 

Eva Kaili november 21-én beszédet mondott az Európai Parlamentben a katari világbajnokságról. A sporteseményt bizonyítéknak nevezte arra, hogy

 

„a sportdiplomácia történelmi változásokat hozhat egy olyan országban, amelynek reformjai az arab világot is inspirálták”.

 

Katar – amelyet 6500 vendégmunkás haláláért tesznek felelőssé a vb-infrastruktúra építése során – szerinte úttörő szerepet játszott például a munkajogok terén.

 

Volt újságíró, majd PR tanácsadó

 

A 44 éves politikusnő kizárását a szocialista pártból pénteken jelentette be Nikosz Androulakisz pártelnök. Kaili 2014 óta európai parlamenti képviselő, 2022 óta pedig a parlament 14 alelnökének egyike. A parlament honlapján található önéletrajza szerint 2004 és 2007 között híradós és újságíró volt, később pedig PR-tanácsadó Görögországban.

 

Az EP Szocialisták és Demokraták (S&D) csoportja is „azonnali hatállyal” felfüggesztette Kaili tagságát – áll a képviselőcsoport közleményében.

 

A parlament korrupcióellenes munkacsoportjának társelnökét, Daniel Freundot megdöbbentették a vizsgálatok. „A vádakat teljes körűen ki kell vizsgálni” – mondta a zöld politikus, aki szerint a pénznek nem szabadna szerepet játszania Európa legnagyobb parlamentjének döntéseiben. Mint mondta, „hatalmas bizalomvesztés” fenyeget az ügy miatt.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.