Nyitókép: Twitter/Kancelaria Premiera

 

Megérkezett Lengyelországba a dél-koreai gyártmányú K2 „Black Panther” („Fekete Párduc”) harckocsik első tétele. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök az átadási ünnepségen azt mondta: a kormány és az ország is „hatalmas erőfeszítést” tett az elmúlt években a Lengyel Fegyveres Erők megerősítése és modernizálása érdekében, hogy adott esetben szembeszálljon az Oroszország felől érkező fenyegetésekkel.

 

Forrás: Twitter/Kancelaria Premiera

 

Forrás: Twitter/Kancelaria Premiera

 

Morawiecki, akit Mariusz Błaszczak védelmi miniszter is elkísért Morągba, elmondta, hogy a kormány arra törekszik, hogy a lengyel hadsereget olyan erőssé tegye, hogy senkinek eszébe se jusson megtámadni Lengyelországot. Hozzátette:

  hirdetes_300x300   

 

„Lengyelország biztonságban van, de hónapról hónapra meg kell erősítenünk a hadseregünket – és ez történik most.”

 

A kormányfő méltatta a Dél-Koreával folytatott katonai együttműködést, és hangsúlyozta, hogy a dél-koreai fegyverek NATO kompatibilisek és a legmodernebbek, amelyeket jelenleg be lehet szerezni. Ráadásul a K2 harckocsikat részben Lengyelországban gyártják majd, ami azt jelenti, hogy a lengyel fegyvergyártók is profitálnak a fegyverbeszerzésből – húzta alá Morawiecki.

 

Forrás: Twitter/Kancelaria Premiera

 

Forrás: Twitter/Kancelaria Premiera

 

A hét elején Andrzej Duda elnök azt mondta, hogy a dél-koreai K2 harckocsikat a Lengyel Fegyveres Erők bővítésére irányuló haderőfejlesztés részeként vásárolták meg a tavasszal elfogadott honvédelmi törvény értelmében.

 

„Az ellenség megállításához a hadseregnek modern felszereléssel kell rendelkeznie.”

 

– tette hozzá az elnök. Lengyelország eddig összesen 180 darab K2 típusú tank megvásárlását vállalta a dél-koreai Hyundai Rotem fegyvergyártó cégtől 3,37 milliárd dollár értékben (a sajtóban összesen 1000 darabról írtak; megj.). A fegyverek leszállítását 2025-ig vállalta a dél-koreai cég.

 

Körkép.sk, Polskie Radio nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.