Megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról az uniós nagykövetek - Körkép.sk
Hajnalka
 • HUF: 385.38
 • USD: 1.08
 • 2 °C
 • 8 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról az uniós nagykövetek

Az alku részeként jóváhagyták az unió 18 milliárdos segélycsomagját Ukrajna számára, és a multik minimáladóját.

Nyitókép: MTI

 

Frissítve: 23.58 Megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról – a helyreállítási tervről és a jogállamisági csomagról – az uniós nagykövetek a COREPER (Állandó Képviselők Bizottsága) hétfő esti ülésén. Az uniós támogatásokért cserébe Magyarország feladta vétóját.

 

Az alku részeként jóváhagyták az Unió 18 milliárdos segélycsomagját Ukrajna számára, és szintén jóváhagyták a multinacionális cégek globális minimumadóját.

 

Magyarország mentességet kaphat a globális minimumadó alól

SJE Nyílt nap

 

Az Európai Unió Tanácsa hozzájárul, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, ezzel elhárulhat az akadálya, hogy a magyar kormány elfogadja a tervezetet  – értesült a Világgazdaság hétfőn. Az internetes üzleti lap az Európai Unió Tanácsának főtitkárságáról származó, és a birtokába jutott hivatalos levélre hivatkozva számolt be arról, hogy a globális minimumadót úgy lehetne alkalmazni Magyarországon, hogy ahhoz nem kellene megemelni a magyar társasági adót.

 

A magyar vétó kilátásba helyezésének oka, hogy a globális minimumadó méltányosság nélküli bevezetése markánsan rontaná a gazdaság versenyképességét. Itthon a társasági adó kulcsa 9 százalék, és ezen nem is akar változtatni a kabinet. Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen “munkahelygyilkos intézkedésnek” nevezte a globális minimumadót. A magyar gazdaság sikerének egyik titka éppen az, hogy alacsony az adószint, tehát megéri idejönniük a külföldi cégeknek – fejtették ki a cikkben.

 

Azzal viszont, ha a globális minimumadó alkalmazása nem jár adóemeléssel, elhárul ez a kockázat, így pedig már a magyar kormány is elfogadhatja a bevezetését, ami azért fontos, mert a minimumadó kérdésében csak egyhangú döntés születhet az EU-ban, Magyarország nélkül pedig ez nem valósulhat meg – írta a Világgazdaság.

 

Az Unió cseh elnöksége az Euronewsnak megerősítette, hogy Magyarország mindkét ügyben, a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt hitel ügyében is feladta a vétóját.

 

A jogállamisági eljárás keretében az az alku született, hogy a források 55 százalékát függesztik fel, szemben a korábban javasolt 65 százalékkal. Ez Magyarország számára egy kedvezőbb lépés.

 

Diplomáciai források szerint az Unió a Budapest számára tervezett 7,5 milliárd euró helyett mintegy 6,3 milliárd eurót zárol be a kohéziós alapokból. A teljes kifizetés feltétele a további reformok végrehajtása. Ugyanakkor Elfogadja a magyar újjáépítési tervet, melynek alapján az ország 5,8 milliárd eurót kaphat.

 

A megállapodás egyes pontjait a tagállamoknak hivatalosan is meg kell erősíteniük ahhoz, hogy hatályba léphessenek. Magyarországnak januárban kell megkapnia az első pénzt.

 

A cseh elnökség Twitter-fiókján a hírt “Megadeal” felkiáltással tette közzé.

 

 

A csomagot írásos eljárással fogják véglegesíteni, vagyis nem lesz róla szavazás. További részletek egyelőre nem ismertek.

 

Euronews/ČTK/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

Attila Sz
2022. dec. 13. 08:19

Szóval a Fidesz rábólintott a Hitelfelvételre is hogy az Ukranok korrupt-náci vezető politikusai továbbra is tudják ellopni az EU-s pénzeket...Gratulálok...No kedves Magyar nép ti pedig dolgozhattok-mégtöbbet dolgozhattok hogy tudjátok fizetni a Fidesz által felvett hitelt részleteit-kamatait az Ukranok részére...Bravo

  kulcsargeza
  2022. dec. 13. 10:35

  Szerintem fuss még egyszer neki....aztán próbálj bezzegszlovákiával is foglalkozni néha.

  Almassy
  2022. dec. 13. 22:32

  A megállapodás arról szól, hogy az EU nem vesz fel hitelt, hogy hitelezzen Ukrajnának.

Attila Sz
2022. dec. 13. 15:12

Gézike..nem kell itt neki futni még1x....a te-mi"drágalátos"libsi politikusainkról nem is kell beszélnem,sőt szóra sem érdemesek ezek a patkányok mert ezek már rég megszavaztak ezt az egész értelmetlen hitelfelvevősdit....Gézike te csak azzal foglalkozz hogy dolgozz minél többet hogy többet tudj adózni és segíts visszafizetni a kamatokat a Szlovák politikusaidnak ...

  kulcsargeza
  2022. dec. 13. 15:37

  Az ebben a tragikomédia, hogy Európa még a saját gazdasági öngyilkosságához is önszántából adósítja el önmagát. Az ukrán orosz háború csak ürügy az öreg kontinens kivéreztetéshez.

musztafa ibrahim
2022. dec. 13. 21:19

Attila, nyugodjál le, rábólintott a Hitelfelvételre is, a többiekére, hogy...... Node, Magyarország a reá eső 187 millió euró részét maga akarja fizetni, s nem EU-s kölcsönből - ha jól tudom. Akkor meg milyen kedves népeknek kell dolgoznia még többet. Bravo Sz, neked kell pl. még többet dógoznod, hogy tudják fizetni, ha esetleg bármelyik EU-s ország nem tudná. Hajrá..

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket