Nyitókép: MTI

 

Frissítve: 23.58 Megegyeztek a Magyarországnak járó uniós forrásokról – a helyreállítási tervről és a jogállamisági csomagról – az uniós nagykövetek a COREPER (Állandó Képviselők Bizottsága) hétfő esti ülésén. Az uniós támogatásokért cserébe Magyarország feladta vétóját.

 

Az alku részeként jóváhagyták az Unió 18 milliárdos segélycsomagját Ukrajna számára, és szintén jóváhagyták a multinacionális cégek globális minimumadóját.

 

Magyarország mentességet kaphat a globális minimumadó alól

 hirdetes_300x300  

 

Az Európai Unió Tanácsa hozzájárul, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, ezzel elhárulhat az akadálya, hogy a magyar kormány elfogadja a tervezetet  – értesült a Világgazdaság hétfőn. Az internetes üzleti lap az Európai Unió Tanácsának főtitkárságáról származó, és a birtokába jutott hivatalos levélre hivatkozva számolt be arról, hogy a globális minimumadót úgy lehetne alkalmazni Magyarországon, hogy ahhoz nem kellene megemelni a magyar társasági adót.

 

A magyar vétó kilátásba helyezésének oka, hogy a globális minimumadó méltányosság nélküli bevezetése markánsan rontaná a gazdaság versenyképességét. Itthon a társasági adó kulcsa 9 százalék, és ezen nem is akar változtatni a kabinet. Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen „munkahelygyilkos intézkedésnek” nevezte a globális minimumadót. A magyar gazdaság sikerének egyik titka éppen az, hogy alacsony az adószint, tehát megéri idejönniük a külföldi cégeknek – fejtették ki a cikkben.

 

Azzal viszont, ha a globális minimumadó alkalmazása nem jár adóemeléssel, elhárul ez a kockázat, így pedig már a magyar kormány is elfogadhatja a bevezetését, ami azért fontos, mert a minimumadó kérdésében csak egyhangú döntés születhet az EU-ban, Magyarország nélkül pedig ez nem valósulhat meg – írta a Világgazdaság.

 

Az Unió cseh elnöksége az Euronewsnak megerősítette, hogy Magyarország mindkét ügyben, a globális minimumadó és az Ukrajnának szánt hitel ügyében is feladta a vétóját.

 

A jogállamisági eljárás keretében az az alku született, hogy a források 55 százalékát függesztik fel, szemben a korábban javasolt 65 százalékkal. Ez Magyarország számára egy kedvezőbb lépés.

 

Diplomáciai források szerint az Unió a Budapest számára tervezett 7,5 milliárd euró helyett mintegy 6,3 milliárd eurót zárol be a kohéziós alapokból. A teljes kifizetés feltétele a további reformok végrehajtása. Ugyanakkor Elfogadja a magyar újjáépítési tervet, melynek alapján az ország 5,8 milliárd eurót kaphat.

 

A megállapodás egyes pontjait a tagállamoknak hivatalosan is meg kell erősíteniük ahhoz, hogy hatályba léphessenek. Magyarországnak januárban kell megkapnia az első pénzt.

 

A cseh elnökség Twitter-fiókján a hírt „Megadeal” felkiáltással tette közzé.

 

 

A csomagot írásos eljárással fogják véglegesíteni, vagyis nem lesz róla szavazás. További részletek egyelőre nem ismertek.

 

Euronews/ČTK/MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.