Nyitókép: HVG

 

Történelmi bejelentést tett kedden délután az amerikai energiaügyi minisztérium: a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratóriumban a világon először sikerült elérni, hogy több energiát állítsanak elő fúzióval, mint amennyit használtak a folyamat beindításához.

 

A jelentős tudományos áttörés nyomán komoly előrelépés várható a korlátlan tiszta energia és akár fegyverkezés terén is, számol be róla a HVG.

 

arra bár régen rájöttek, hogy a fúziós energia tulajdonképpen örökre megoldhatná a világ energiaszükségletének problémáit, az elmúlt évtizedekben folytatott kísérletekkel mindig volt egy probléma: több energiát kell befektetni a fúzió létrejöttéhez, mint amennyit végül kinyertek belőle. Egészen mostanáig.

 hirdetes_300x300  

 

A fúziós gyújtást kommentálva Jennifer M. Granholm, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere úgy nyilatkozott: a tudományos szenzáció alapja lehet az emberiség legösszetettebb és legsürgetőbb problémáinak megoldására. Ezek közé sorolta a tiszta energiaellátás biztosítását, az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, valamint azt is, hogy fejleszteni lehessen az elrettentő erőként szolgáló atomfegyvereket anélkül, hogy nukleáris kísérleteket kellene végrehajtani.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!