Amennyiben egy jármű kormányműve meghibásodik, akkor nem szabad azt félvállról venni. Mindenképpen gondoskodni kell a megjavításáról, felújításáról vagy cseréjéről.

 

Amennyiben van rá mód, akkor a szakemberek a felújítást szokták javasolni. Ez ugyanis a legköltséghatékonyabb megoldás, ráadásul mindössze egy-két napot vesz igénybe a folyamat. A felújított kormánymű pedig éppen olyan hatékonyan tudja ellátni a feladatát, mintha csak vadonatúj volna.

 

Nem mindig lehet megúszni felújítással a dolgot

 

 hirdetes_810x300  

A kormánymű sajnos nem minden esetben felújítható. Bizonyos megtett kilométer mennyiséget követően egész egyszerűen nem lehet javítani a kormányművet. Ilyenkor vagy vesz az ember egy felújítottat, vagy egy vadonatújat, és megbíz vele egy szervizt, például a Szervokormány javítás csapatát, hogy szerelje be. A kopogás egyébként nem olyan hibajelenség, ami balesetveszélyt idézne elő, ugyanakkor tény, hogy magától nem fog elmúlni.

 

A karambolos, deformált, valamint a mechanikailag sérült kormányművek javítását tisztességes cég nem vállalja. Ellenkező esetben, ha valami hiba történik egy ilyen kormányművel menet közben, az életveszélyes eseménysorokhoz vezethet.

 

A kormányzást, valamint a biztonságos közlekedést a legcsekélyebb mértékben érintő sérüléseknél nincs más lehetőség, mint a kormánymű cseréje. Persze ha valaki spórolni szeretne, logikus lépés egy szakszervizben felújított kormányművet vásárolni.

 

Mennyi ideig tart a kormánymű cseréje?

 

Meglehetősen eltérő, hogy egy-egy kormánymű cseréje pontosan mennyi időt emészt fel. Vannak olyan autótípusok, amelyekből akár 60 percen belül ki tudják szerelni a szakemberek a szóban forgó alkatrészt, ám bizonyos esetekben ez három-négy órát is felölelhet. Sok esetben magát a kormányművet igen nehéz elérni, le kell venni a bölcsőt, ki kell kapni a motort, és csak ezt követően lehet kivenni.

 

Bizonyos járműveknél nem ilyen bonyolult a folyamat. Ideális esetben megeshet, hogy egy napon belül megoldható a régi, meghibásodott kormánymű kiszerelése, valamint az új vagy felújított kormánymű visszaszerelése. Ezt követően el kell végezni még a fútómű beállítását is.

 

Egyes konstrukciók esetében akár két vagy három munkanapot is felölehet a csere, valamint a beállítások precíz végrehajtása. Az emberi tényezők persze nem elhanyagolhatóak, hiszen a gyakorlottabb szakemberek mindent sokkal hamarabb el tudnak végezni, mint azok, akik csupán néhány hónapja vagy éve űzik a mesterséget.

 

Érdemes rákérdezni a dolgokra

 

Mielőtt kiválasztod, hogy melyik szakszervizzel végezteted el a munkát, jól teszed, ha rákérdezel, a te autód típusának ismeretében mennyi ideig fog tartani a kormánymű cseréje. Elképzelhető, hogy az egyes cégek különböző időt fognak erre mondani. Ennek ismeretében eldöntheted, hogy számodra a gyorsaság vagy a munkadíj a fontosabb tényező.

 

Ami fontos, hogy mindenképpen kérj számlát. A garanciális időtartamon belül fellépő esetleges hiba esetében ugyanis csak a számla birtokában tudod biztosan érvényesíteni az igényedet.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!