Nyitókép: HVG

 

Montreali csillagászok két olyan, Naprendszerünkhöz relatíve közel található exobolygót fedeztek fel, melyek felénk ismeretlen formában hordoznak szokatlan mennyiségű vízréteget.

 

A Földtől 218 fényévre lévő a Kepler-138c és a Kepler-138d bolygókat a Nature Astronomy hasábjain mutatták be, számol be róla a HVG. Az aprócska csillag, a Kepler-138 a Földtől mintegy 218 fényévnyire található. Körülötte két bolygó, a Kepler-138c és a Kepler-138d nagyjából 1,5-szer akkora, mint a mi planétánk. A mérések szerint vastag, párás légkörük, valamint mély óceánjaik vannak, amelyek egy kőzetből és fémből álló magot vesznek körül.

 

Björn Benneke, a Montreali Egyetem kutatója szerint eddig úgy vélték, hogy a Földnél valamivel nagyobb bolygók fémből és kőzetből vannak, ezért is nevezték őket szuperföldeknek. Most azonban kiderült, hogy az említett két bolygó teljesen más: az elemzések alapján teljes térfogatuk zöme vízből áll. A szakember szerint most először figyelhetünk meg olyan bolygókat, amelyek vízi világként azonosíthatóak – olyan bolygóként, amelynek létezéséről régóta elmélkednek a tudósok.

 hirdetes_300x300  

 

A távoli planéták összetételére általában a sűrűségükből következtetnek a tudósok. Ezt két méréssel számítják ki: mennyire halványul el a csillag fénye, amikor a bolygó elhalad előtte, illetve, hogy mennyire „ingadozik” a forgása közben. Ezekből megkapni a bolygó tömegét és méretét, amiből pedig kiszámolható a sűrűsége.

 

Egy olyan gázbolygó, mint a Szaturnusz, viszonylag alacsony sűrűségű, míg a fémekben gazdag sziklás világok érthető módon sűrűbbek. Köbcentiméterenként 5,5 gramm tömegével a Föld Naprendszerünk legsűrűbb bolygója, míg a Szaturnusz a legkevésbé sűrű, 0,69 gramm/köbcentiméter.

 

A mérések alapján a Kepler-138c és a Kepler-138d a Föld sugarának 1,51-szerese, valamint a bolygónk tömegének 2,3 illetve 2,1-szerese. Ezek alapján viszont nagyjából 3,6 gramm/köbcentiméter a sűrűségük, ami a sziklás és a gáznemű bolygók összetétele között van.

 

Megtalálták az eddigi legfiatalabb szuper-Jupitert, 310 fényévre van tőlünk
Kép forrása: HVG

 

Ez meglehetősen közel van a Jupiter Europa holdja 3 gramm/köbcentiméteres sűrűségéhez. Ez az égitest egy jégvilág, amelynek felszíne alatt óceánok találhatók.

 

A csapat számítása szerint az óceánok a két exobolygó térfogatának 50 százalékát tennék ki, mélységük pedig eléri a 2000 km-t. A Földön az óceánok átlagos mélysége 3,7 km.

 

Az egyetlen probléma, hogy a két bolygó nagyon közel kering a csillagához, így jóval forróbbak, mint a Föld. A két planéta keringése ideje 13 és 23 nap.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.