Nyitókép: SITA

 

Az OĽANO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí párt megállapodott abban, hogy támogatják a jövő évi állami költségvetés elfogadását, jelentette be Eduard Heger (OĽANO) miniszterelnök és Richard Sulík, az ellenzéki SaS elnöke parlamenti közös sajtótájékoztatójukon. A törvényhozásnak csütörtökön (december 22-én) kell elfogadnia a költségvetést.

 

Szlovákia így elkerülné a költségvetési provizóriumot. Az egyezség része, hogy a büdzsé elfogadása után Igor Matovič (OĽANO)  pénzügyminiszter benyújtja lemondását. Péntektől (december 23-tól) valószínűleg ideiglenesen a miniszterelnök lesz megbízva a pénzügyi tárca vezetésével. Heger korábban már betöltötte ezt a posztot. A költségvetésről szóló megállapodás része a kiadási keretek bevezetése, egyes adók és illetékek emelése, csökkentése.

 

  hirdetes_300x300   

„Megállapodásunk van a költségvetés jóváhagyásáról. Igen, mindegyikünknek meg kellett kötnie valamilyen kompromisszumot, de végül az a megállapodás született, hogy a költségvetést az OĽANO, a Sme rodina, az SaS és a párt támogatják. A népért”

 

– jelentette ki a miniszterelnök. Megismételte: ha ez év végéig nem fogadják el a költségvetést, veszélybe kerülne az emberek, cégek, önkormányzatok számára a rezsicsökkentés. Veszélybe kerülne a tanárok, orvosok vagy egészségügyi dolgozók bérének emelése is.

 

A költségvetés az Európai Bizottság (EB) által kért kiadási kereteket és a helyreállítási tervet is tartalmazza majd. Szintén része lesz az orosz olaj, a gázszállítás rendkívüli megadóztatása, az alkohol és a szerencsejáték magasabb adózása. Az SaS eddig ezeket a lépéseket kategorikusan ellenezte.

 

Másrészt az adóteher csökkentéséről is megállapodás született. Ez például a sporthelyszínek és a gasztroszektor általános forgalmi adójának (áfa) tartós csökkentését jelenti, vagyis akár jövő év március 31. után is, ahogyan eredetileg tervezték. Eltörlik a koncessziós díjakat, bevezetik az autók ökoregisztrációs díját.

 

„Ugyanakkor a költségvetés egy része tartalmazni fogja az egészségügynek szánt átcsoportosítást, mégpedig 740 millió euró plusz 80 millió euró értékben. 2024-től az állami biztosítottak után az állam 4,5 százaléknyi elvonást fizet”

 

– jelentette be Heger.

 

Ami pedig az új vagy átmeneti kormányról, az új parlamenti többségről, illetve az előrehozott választásokról szóló tárgyalásokat illeti, Sulík szerint ezt egyelőre félretették, a költségvetésről szóló döntés után. Szerinte a tárgyalásokon erről még nincs megegyezés. A nap folyamán az SaS több képviselője találkozóra készül Zuzana Čaputová államfővel.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.