Nyitókép: SITA

 

Enyhül az ellenőrzés a cseh-szlovák határon. A cseh rendőrség már nem állít meg minden bejövő járművet mint eddig, hanem szúrópróbaszerű lesz az ellenőrzés. Az intézkedés ebben a formában január 25-ig lesz érvényben. A változtatást Vít Rakušan cseh belügyminiszter jelentette be szerdán a kormányülés után.

 

„Megígértük, hogy lazítunk a rezsimen. Az első információ szerint a cseh-szlovák határon folytatódnak az ellenőrzések, de az összes jármű ellenőrzéséről szúrópróbaszerűre változnak”

 

– mondta Rakušan.

 hirdetes_300x300  

 

Elmondása szerint a cseh kormány úgy látja, hogy a helyzet javult, és ennek megfelelően módosította az intézkedéseket. Csökkenteni kívánja a határon kihelyezett rendőrök, katonák és vámosok számát is. A katonák számát 80-ról 40-re, a vámosok számát 30-ról 20-ra csökkentjük – mondta Rakušan.

 

A belügyminiszter köszönetet mondott Szlovákiának is.

 

„A szlovák és a cseh rendőrség együttműködése jelentősen javult a kollégáinkkal folytatott egyeztetések és a rendőri vezetők közötti tárgyalások után. Szlovákiában már zajlanak a szlovák és a cseh rendőrség közös ellenőrzései, amelyek bebizonyították, hogy a módszer nagyon hatékony”

 

– mondta a miniszter. Hozzátette, hogy mindez csökkenti az államhatárra nehezedő nyomást.

 

Csehország és Szlovákia határain szeptember 29-én vezette be a cseh kormány az ellenőrzést, kezdetben tíz napra. Azóta háromszor hosszabbította meg ennek az intézkedésnek az érvényességét, legutóbb december 7-én két hétre. Csehország legfeljebb 2023 márciusának végéig hosszabbíthatja meg az ellenőrzést. A belügyminiszter úgy véli, hogy addigra tovább javul a helyzet.

 

teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!