Nyitókép: SITA

 

Az elektromos járművek kínálata is bővül, a tavalyi évhez képest 40%-os növekedést mutat. A piacon lévő használt autók száma évről évre emelkedik.

 

Bár idén április óta stagnálnak a használt autók árai, nagy különbségek mutatkoznak a piacon a drágulásban vagy csökkenésben attól függően, hogy ki kínálja eladásra az autót. Az autóbazárokban például az év eleje óta fokozatosan 10 300 euróról a jelenlegi 10 800 euróra nőtt az ár átlagértéke, ami a legalacsonyabb emelkedés a használt gépjárművek értékesítésével foglalkozó kereskedők közül.

 

A használt járműveket is árusító autókereskedőknél január óta szintén nőtt az átlagár, mégpedig 1500 euróval. Ugyanígy nőtt a részben használt autók kereskedésével is foglalkozó eladóknál, valamint a személygépkocsijaikat magánszemélyként értékesítők ára is. Az aktuális számokat az AURES Holdings, az AAA AUTO és a Mototechna autóközpont-hálózat üzemeltetője szállította.

 hirdetes_300x300  

 

A használtautó-piac áralakulása, az egyes kereskedők szerint. Kép firrása: SITA

 

„Az idei év során a nagykereskedőknek reagálniuk kellett a vásárlók fogyasztói magatartására. Ők ugyanis elérték azt az árplafont, amit már nem voltak hajlandók áttörni.  Az autókereskedésekben kínált autók ára így kevesebb mint három százalékkal nőtt az év eleje óta. Ugyanebben az időszakban hét százalékkal emelkedett az ár azoknál a kereskedőknél, akik általában fiatalabb, 4 év körüli használt autókat kínálnak. Ez érthető módon összefügg az új autók árának emelkedésével és a folyamatos hiányukkal.

 

A kisebb kereskedők és magánszemélyek is igyekeznek kihasználni ezt a trendet. Általában azonban túlbecsülik az ajánlati árat, és az autót végül olcsóbban adják el. Ugyanakkor az általuk kínált használt autók általában a legrégebbiek és a legtöbbet használtak. A medián életkor 12 és 14 év között van, a kilométeróra megközelíti a 200 000 km-t”

 

– mondja Petr Vaněček, az AAA AUTO és a Mototechna autóközpontok hálózatának üzemeltetési igazgatója.

 

Folyamatosan emelkedik a használt autók száma a piacon

 

Tavaly novemberben 45 944, idén 53 095 járművet kínáltak eladásra a szlovák piacon. A használt autók közül a szlovák piacon a leggyakoribb a Škoda Octavia volt 6500 eurós mediánárral, átlagéletkora 10,6 év.

 

A második helyen a VW Passat végzett 8600 eurós mediánárral és 9,2 éves korával. A harmadik helyet a Volkswagen Golf szerezte meg 5900 eurós mediánárral és 12 éves korával. A reklámajánlatokban szereplő autók kilométerórája leggyakrabban 172 000 km értéket mutatott.

 

Novemberben 211 hibrid hajtású és 143 tisztán elektromos autó volt a használtgépkocsi-piacon, ami 40%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az elektromos autók közül novemberben a leggyakrabban az Audi e-tront kínálták, ezt követi a Tesla Model 3 és a BMW i3. A Toyota továbbra is uralja a hibrideket a RAV 4, Corolla és C-HR modellekkel.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!