Nyitókép: SITA

 

Az idei harmadik negyedévben az eurózónában 2,9 százalékkal nőtt az órabér éves összevetésben. Az Európai Unió (EU) egészén belül pedig 3,4 százalékkal emelkedett. A fizetések uniós szinten 2,8 százalékkal nőttek.

 

Az eurózóna azon országokat jelöli, ahol az euró a hivatalos fizetőeszköz.

 

 hirdetes_810x300  

A bérek és fizetések az eurózónában éves összevetésben 2,1 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben, a munkaerő árának egyéb összetevői pedig 5,3 százalékkal emelkedtek.

 

Az Unió egészén belül a bérek és keresetek 2,8 százalékkal, a munkaerő árának egyéb összetevői pedig 5,3 százalékkal nőttek, számolt be róla az Eurostat.

 

Magyarországon a legjelentősebb a növekedés

 

Szlovákiában július és szeptember között 9,8 százalékkal nőtt az órabér ára a tavalyi év azonos időszakához képest. A szlovákiai bérek és keresetek a harmadik negyedévben kilenc százalékkal emelkedtek éves összevetésben, a munkaerő árának egyéb összetevői pedig 11,9 százalékkal nőttek.

 

Az órabér július és szeptember között Magyarországon 16,6%, Bulgáriában 16,3%-kal nőtt éves összevetésben. A munkaerő ára több mint 10 százalékkal nőtt az Európai Unió további négy tagállamában: Litvániában (13,9%), Lengyelországban (13,3%), Görögországban (11,6%) és Romániában (10,9%).

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.