Nyitókép: ntf.hu

 

Vilmos Sándor holland király vasárnapi karácsonyi üzenetében üdvözölte, hogy a holland kormány a közelmúltban bocsánatot kért az országnak a gyarmati időszakban a rabszolgaságban játszott szerepéért, és ezt „egy hosszú utazás kezdetének” nevezte.

 

Mark Rutte holland miniszterelnök múlt hétfőn hivatalosan bocsánatot kért a holland állam rabszolgaságban való részvételéért korábbi gyarmatain, és ezt „emberiség elleni bűnnek” nevezte.

 

„Ma senki sem vállal felelősséget azokért az embertelen tettekért, amelyeket férfiak, nők és gyermekek életében követtek el”

 

 hirdetes_400x285  

– mondta Vilmos Sándor a hágai Huis ten Bosch palotából küldött üzenetében.

 

„Azonban azáltal, hogy őszintén szembenézünk közös múltunkkal, és felismerjük az emberiség elleni bűncselekményeket, mint ami a rabszolgaság, utat nyitunk egy közös jövő felé. Egy olyan jövő felé, amelyben szembeszállunk a megkülönböztetés, a kizsákmányolás és az igazságtalanság minden modern formájával”

 

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy „a kormány által felajánlott bocsánatkérés egy hosszú út kezdete”.

 

Hollandia jelentős szerepet játszott a rabszolga-kereskedelemben a 17. századtól egészen a 19. század második feléig, amikor is betiltották a rabszolgaságot. Jövő év július elsején lesz pontosan 150 éve annak, hogy Hollandiában és gyarmatain betiltották a rabszolgaságot.

 

Egyes volt holland gyarmatok és emberi jogi aktivisták szerint Rutte-nak július 1-ig kellett volna várnia a bocsánatkéréssel. Bocsánatot kérő döntését már most elhamarkodott lépésként bírálják.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!