Nyitókép: maszol.ro

 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szerint bőven egymillió felett van a romániai magyarság, hiszen majdnem két és fél millió állampolgár nem vallotta be nemzetiségét a romániai népszámláláson, és közöttük biztosan olyan arányban vannak a magyarok, mint akik nyilatkoztak a nemzetiségükről, ezért szerinte nincs szó 250 ezres fogyásról.

 

A politikus pénteken a Maszol.ro erdélyi hírportálnak nyilatkozott a romániai népszámlálási eredményekről, amelyeknek az előzetes adatait pénteken tette közzé a román országos statisztikai intézet. Eszerint 1 000 2200 személy vallotta magát magyar nemzetiségűnek, így a magyar kisebbség a lakosság 6 százalékát teszi ki azok körében, akik válaszoltak erre a kérdésre. A legutóbbi, 2011-es cenzuson 1 227 623 személy nyilatkozott ugyanígy.

 

Az RMDSZ elnöke szerint az látszik, hogy összességében nagy népességfogyás látható, amely arányaiban nagyjából ugyanúgy érinti a romániai magyar és a román közösséget is, és – mint mondta – ez a fogyás 32 éve tart. Szerinte az előzetes adatok reális helyzetképet mutatnak a romániai magyarságról.

 hirdetes_810x300  

 

„Egymillió fő felett vagyunk, és nincs szó mintegy 250 ezres fogyásról, ugyanis van majdnem 2 és fél millió olyan polgár, aki a nemzetiségét nem vallotta be, és közöttük biztosan olyan arányban vannak magyarok is, mint akik bevallották nemzetiségüket, tehát ilyen értelemben a nagy számok törvénye itt is érvényesül. Szerintem bőven egymillió fölött vagyunk”

 

– jelentette ki Kelemen Hunor.

 

Az RMDSZ elnöke szerint „semmi ok az ünneplésre, de a pánikra sem”. Nyomatékosította: „ez a közösség Erdélyben akar élni, itt képzeli el a jövőjét, egy erős közösség, és képes megmaradni. Nekik biztosítani kell a megmaradáshoz szükséges feltételeket, beleértve az identitásmegőrzés intézményi kereteit” – mondta.

 

„Nem gondolom, hogy az előzetes adatok alapján pesszimista hangot kellene megütni, de azt sem, hogy ünnepelnünk kellene, hanem reálisan kell néznünk a helyzetünket és erre kell jövőt építenünk, erre a több mint egymillió emberre, aki Erdélyben él”

 

– mondta az RMDSZ elnöke. Rávilágított: érdemes megnézni a népesség korfáját is, mert látszik, hogy a teljes romániai lakosság elöregedőben van, és nyilván ez érvényes a romániai magyar közösségre is.

 

Felidézte: az RMDSZ azért hirdette meg a családpolitikáját, mert az éves statisztikai adatkból is látszott, hogy szükség van olyan hosszú távú közpolitikára, amely javítani tudja a demográfiai mutatókat, segít a gyermekvállalásban, és segít a fiatal családoknak a megkapaszkodásban – mondta az RMDSZ elnöke, akit a Maszol.ro hírportál idézett.

 

Kelemen Hunor köszönetet mondott a romániai magyaroknak, akik büszkén kiálltak magyarságuk mellett, és mindazoknak, akik megszervezték, vagy valamilyen formában segítették a népszámlálás lebonyolítását.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.