Nyitókép: Euronews

 

A kínai hadsereg egy vasárnap óta tartó nagyszabású közös csapásmérő gyakorlat keretében harci repülőgépeket és hadihajókat küldött Tajvan felé – erősítette meg mind a kínai, mind a tajvani védelmi minisztérium.

 

A szigetországot fenyegető legújabb hadgyakorlat egybeesik német törvényhozók egy csoportjának tajvani látogatásával, akik hétfő reggel érkeztek Tajpejbe. A delegációt a Bundestag védelmi bizottságának elnöke, Marie-Agnes Strack-Zimmermann vezeti.

 

A német törvényhozók találkoznak Cai Ing-ven tajvani elnökkel, valamint a tajvani Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjével és a Kínával kapcsolatos kérdésekkel foglalkozó ún. szárazföldi ügyek tanácsával.

 hirdetes_300x300  

A vasárnapi gyakorlatok hétfőn is folytatódtak – közölte a tajvani védelmi minisztérium, amely rakétarendszerein nyomon követi a kínai harci repülőgépeket és haditengerészet hajóit. Kína akciói „súlyosan megzavarták a Tajvani-szoros és a környező vizek békéjét és stabilitását” – közölte a minisztérium.

 

Peking vasárnap este 11 óra körül jelentette be a gyakorlatokat, mondván, „elsődleges céljuk a szárazföldi csapások és a tengeri támadások gyakorlása”.

 

Kína az elmúlt években fokozta a Tajvanra gyakorolt nyomást, szinte naponta küldött harci repülőgépeket vagy hadihajókat az önrendelkezéssel élő sziget felé. December végén 71 repülőgépük hatolt be Tajvan légterébe 24 óra leforgása alatt, a gépek számát és az eltelt időt tekintve ez rekordnak számított.

 

Kína „szuverenitást” követel a sziget felett, azaz saját részének tekinti Tajvant, amely 1949-ben egy polgárháborút követően szakadt el a szárazföldtől. Peking és Tajpej között azután újult ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház leköszönő elnöke augusztusban heves kínai tiltakozás ellenére augusztusban látogatást tett a szigeten.

 

Hszi Csin-ping pártfőtitkár a kommunista párt legutóbbi kongresszusán ismét megerősítette: Kína eltökélt, hogy ellenálljon a Tajvan függetlenségét célzó szeparatista akcióknak, és bár „békés újraegyesítésre” törekszik Tajvannal, de „nem adja fel a katonai lehetőséget a probléma megoldására.”

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!