Túl sokszor áll le az élet: sztrájkellenes törvény várható Nagy-Britanniában - Körkép.sk
Gedeon, Johanna
  • HUF: 386.07
  • USD: 1.08
  • 1 °C
  • 11 °C

Hirdetés (X)

Friss hírek

Túl sokszor áll le az élet: sztrájkellenes törvény várható Nagy-Britanniában

Megint sztrájkolni készülsz? Na majd mi megmutatjuk

Nyitókép: Euronews

 

Brit miniszterek olyan új jogszabályokat készítenek elő, amelyek célja a sztrájkok hatékonyságának korlátozása. Az állandó bérharcok ugyanis sokszor megbénítják az alapvető szolgáltatásokat az Egyesült Királyságban.

 

Az üzleti, energiaügyi és ipari stratégiáért felelős minisztérium közlése szerint a törvényjavaslat a különböző ágazatokban kikényszerítene egy “alapvető” szolgáltatási szintet, ha a munkavállalók a sztrájk mellett döntenek.

 

Grant Shapps miniszter szerint jelenleg “lottójáték”, ha a munkavállalók sztrájk mellett döntenek, és azt állította, hogy az ápolók ugyan hajlandóak sztrájk idején is garantálni egy elégséges szolgáltatási szintet, a mentős szakszervezetek azonban már nem. “Egyfajta regionális irányítószám-lottó volt. Ezt szeretnénk elkerülni” – mondta a Sky Newsnak.

SJE Nyílt nap

A jogszabály elfogadása a felsőházban valószínűleg nehézségekbe ütközik majd, a szakszervezetek pedig jogi úton támadják meg. Ez azt jelenti, hogy az elégséges szolgáltatási szinteket valószínűleg még hónapokig nem lehet érvényesíteni.

 

Az utóbbi hónapokban több ágazatban is sztrájkok bénították meg az életet a szigetországban. Legutóbb a vasutassztrájk miatt a vasútvonalak felét lezárták, a közlekedő vonatok száma pedig az ötödére csökkent.

 

Decemberben a mentősök, a buszvezetők, valamint a postai dolgozók sztrájkoltak a magasabb bérekért, de magasabb fizetést követeltek a brit egészségügyi dolgozók is. A kormány ugyanakkor ragaszkodik ahhoz, hogy “fokozatosan” kell bevezetni a béremelést az egészségügyben.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket