Több pénzt kapunk a főnöktől, ha saját kocsival megyünk szolgálati útra - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Friss hírek

Több pénzt kapunk a főnöktől, ha saját kocsival megyünk szolgálati útra

Az emelés mértéke egy útközben elfogyasztott ebéd árát is fedi.

Nyitókép: SITA

 

Az a munkavállaló, aki saját gépkocsiját használja üzleti útra, magasabb pénzügyi kompenzációra lesz jogosult a munkáltatójától. A szociális- és munkaügyi minisztérium ezzel kapcsolatos rendelete már előkészítés alatt áll. Az előírás ismét megemeli a gépjárművek üzleti úton történő használatának díját. Saját autó használata esetén ez a jelenlegi 0,227 euróról 0,239 euróra emelkedne minden megtett kilométer után. Az egykerekű járművek, azaz a motorkerékpárok és a triciklik esetében 0,063 euróról 0,067 euróra emelkedik megtett kilométerenként.

 

Utoljára tavaly szeptember 1-jén emelkedtek az üzleti úton történő gépjármű-használat alapkompenzációjának összegei. A jogszabály szerint a tavaly novemberi statisztikai adatok alapján történő emelésük feltétele teljesült. Novemberben ugyanis 5,1 százalékkal emelkedtek a gépjármű használatával kapcsolatos kiadások a legutóbbi emeléshez képest, közölte a szaktárca.

 

Konkrét példa:

SJE Nyílt nap

 

Ha egy alkalmazott saját autójával szolgálati útra megy Pozsonyból mondjuk Poprádra, az mintegy 700 kilométert fog megtenni. Jelenleg kilométerenként 0,227 eurós díjszabás mellett 158,90 euró pénzbeli kompenzációra jogosult a munkáltatótól. Ha az egy megtett kilométer díja 0,239 euróra emelkedik, a munkáltató 167,30 euró, azaz 8,40 euróval több hozzájárulást kap. Az emelés mértéke tehát akár még egy útközben elfogyasztott ebéd árát is fedi.

 

A szociális- és munkaügyi minisztérium ez év februárjában terjeszti tárcaközi véleményezésre a közúti gépjárművek üzleti úton történő használatáért járó költségtérítés emelését célzó intézkedési javaslatot.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Hirdetés (X)

Kövessen minket