Nyitókép: SITA

 

Az a munkavállaló, aki saját gépkocsiját használja üzleti útra, magasabb pénzügyi kompenzációra lesz jogosult a munkáltatójától. A szociális- és munkaügyi minisztérium ezzel kapcsolatos rendelete már előkészítés alatt áll. Az előírás ismét megemeli a gépjárművek üzleti úton történő használatának díját. Saját autó használata esetén ez a jelenlegi 0,227 euróról 0,239 euróra emelkedne minden megtett kilométer után. Az egykerekű járművek, azaz a motorkerékpárok és a triciklik esetében 0,063 euróról 0,067 euróra emelkedik megtett kilométerenként.

 

Utoljára tavaly szeptember 1-jén emelkedtek az üzleti úton történő gépjármű-használat alapkompenzációjának összegei. A jogszabály szerint a tavaly novemberi statisztikai adatok alapján történő emelésük feltétele teljesült. Novemberben ugyanis 5,1 százalékkal emelkedtek a gépjármű használatával kapcsolatos kiadások a legutóbbi emeléshez képest, közölte a szaktárca.

 

Konkrét példa:

 hirdetes_400x285  

 

Ha egy alkalmazott saját autójával szolgálati útra megy Pozsonyból mondjuk Poprádra, az mintegy 700 kilométert fog megtenni. Jelenleg kilométerenként 0,227 eurós díjszabás mellett 158,90 euró pénzbeli kompenzációra jogosult a munkáltatótól. Ha az egy megtett kilométer díja 0,239 euróra emelkedik, a munkáltató 167,30 euró, azaz 8,40 euróval több hozzájárulást kap. Az emelés mértéke tehát akár még egy útközben elfogyasztott ebéd árát is fedi.

 

A szociális- és munkaügyi minisztérium ez év februárjában terjeszti tárcaközi véleményezésre a közúti gépjárművek üzleti úton történő használatáért járó költségtérítés emelését célzó intézkedési javaslatot.

 

SITA, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!