Nyitókép: Slawomir Agencja, Wyborcza.pl

 

Berlinbe utazik hétfőn Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, hogy rábeszélje Olaf Scholz német kancellárt az Ukrajnának szánt Leopardok szükségességéről.

 

Mint ismeretes, Lengyelország német gyártású Leopard 2A4 tankokat szeretne egy szélesebb nemzetközi koalíció részeként Ukrajnának adományozni. Ahhoz azonban, hogy a harceszközöket egy olyan országnak adományozhassa, amely nem tagja az Észak-atlanti Szövetségnek, a német kormány jóváhagyására van szükség.

 

Morawiecki szombaton azt mondta az RMF FM lengyel rádiónak: „fogalma sincs”, hogy sikerül-e meggyőznie Scholzot a tankok adományozásáról. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy ha Scholz bele is egyezik a harckocsik átadásába, a tényleges döntési folyamat tovább tarthat.

 hirdetes_300x300  

 

Andrzej Duda lengyel elnök a Lemberg (Lviv) városában tett szerdai látogatása után jelentette be, hogy Lengyelország 14 német gyártmányú Leopard 2 harckocsit átad Ukrajnának a nyugati országok szélesebb koalíciója keretében. Morawiecki elmondta, hogy Lengyelország jelenleg számos más országgal, köztük Finnországgal és Dániával tárgyal a harckocsik átadását illetően. A hét folyamán Sauli Niinisto finn elnök már bejelentette, hogy országa „kis mennyiségben” Leopard 2 harckocsit adományozhat Ukrajnának.

 

Teraz.sk nyomán

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!