Sokszor felmerül a kérdés az emberben, hogy mi van akkor, ha elmegy az áram. Mi történik ilyenkor az élelmiszerekkel? A fagyasztóban tárolt ételek esetében nem kell azonnal kétségbeesni, hiszen a készülékek nagy része akár egy napig is képes megőrizni az élelmiszerek minőségét. Előfordulhat tehát, hogy elromlik a hűtő vagy áramszünet van a lakásban, azonban még ilyenkor sem szükséges mindent azonnal megenni. 

 

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy meddig bírja a fagyasztott hús, zöldség, gyümölcs, ha a berendezés nem kap áramot. 

 

A fagyasztó típusa

 

 hirdetes_810x300  

Először is szögezzük le, hogy az onlineMárkaboltok fagyasztószekrényeiben nem tesz kárt egy kisebb áramkimaradás. Ha tehát gond adódik a rendszerrel, esetleg vihar van, az nem jelenti, hogy az élelmiszereknek azonnal a kukában vagy a lábosban kellene végezniük. A hűtőszekrény normál része általában 3-4 óráig tartja a hideget, ha nem nyitogatjuk az ajtaját. Tehát még egy szimpla hűtőben sem probléma a kimaradás. 

 

A készülék leírásában a gyártóknak jelezniük kell, hogy az adott fagyasztó mennyit bír el áramszünet esetén. A Liebherr berendezések híresek arról, hogy sokáig tartják a hideget, nagy részük ugyanis 16-24 órán keresztül, vagy akár tovább is megfelelő minőségben tartja az élelmiszereket. A hűtőszekrények 4 csillagos fagyasztórésze szintén legalább 16 óráig fagyasztja a húst, gyümölcsöt és zöldséget. Még egy szimpla asztali változat, amiben csak egy apró rekesz van, az is 10 órás tárolási időt biztosít az élelmiszereknek hiba vagy áramkimaradás esetén. 

 

Mi van akkor, ha ennél tovább tart a probléma?

 

A fagyasztott ételek miatt tehát nem kell aggódnia, ha a gond csak rövid ideig áll fenn. Érdemes azonban tudni, hogy a kiolvasztott nyers hús nagyjából 1-2 napig használható fel, de csak ha hidegen hagyjuk kiolvadni. Ha tehát valamelyik fagyasztóban található hús mégis kiolvadna, akkor azt a hűtőszekrényben tárolva pár napig még nyugodtan felhasználhatjuk. Egy tál hideg vízben vagy mikróban kiengedve ajánlatos azonnal megfőzni. Így a kész étel nyugodtan mehet a hűtőbe, esetleg később a fagyasztóba. Ha pedig megsütjük, akkor akár 3-4 napig is fogyasztható marad. 

 

A legjobb, ha a húsokat és a zöldségeket vákuum zacskóban tesszük el, hiszen ezek légmentesen zárnak, így nem jut felesleges levegő és baktérium az élelmiszer közelébe. Amennyiben ezt nem tudjuk megoldani, akkor másik módszer, ha szorosan csomagoljuk be azt, így ugyanis kiszoríthatjuk a levegőt, elkerülhetjük az élelmiszer kiszáradását és színváltozását. 

 

Mit szabad visszafagyasztani?

 

Tisztázzuk még azt is, hogy mik azok a dolgok, amiket szabad visszafagyasztani és miket nem. Amik nem teljesen engedtek fel, azoknak még nem árt, ha visszatesszük a fagyasztóba. Ilyenkor valamennyi minőségromlásra számíthatunk, de biztonsági probléma nem merülhet fel. 

 

A legjobb, ha a készülék mindig tele van, így a tárolt ételek mennyiségének növekedésével kisebb az esélye a levegő megmaradásának, emiatt pedig lassabban is engednek ki, ha esetleg áramszünet következne be.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.