Nyitókép: SITA

 

A Körkép.sk értesülései szerint összegyűlt a 90 szavazat, így a szlovák parlament ma várhatóan alkotmányt módosít. Az alaptörvény változtatására azért van szükség, hogy le lehessen rövidíteni a jelenlegi kormánykoalíció választási ciklusát. E nélkül ugyanis patthelyzet alakulna ki, ráadásul az államfő, Zuzana Čaputová január végéig adott időt a helyzet rendezésére. Ellenkező esetben szakértői kormányt nevez ki saját szája íze szerint. Čaputová, mint tudjuk, a Progresszív Szlovákia színeiben kezdett el politizálni.

 

Az alkotmány megszavazása után várhatóan az előrehozott választásokról is szavaz majd a parlament. Portálunk úgy tudja, az előzetesen beharangozott szeptember 30-i időpont érdekében szintén már rendelkezésre áll a 90 szavazat, mely az eredeti, tehát a választási időszak elején rendelkezésre álló 95 fős alkotmányos többségből áll majd össze.

 

 hirdetes_810x300  

Eduard Hegernek így nincs szüksége arra, hogy az ellenzékkel tárgyaljon az előrehozott választások időpontjáról. Annál is inkább, hiszen a börtöntől rettegő Smer és Hlas politikusainak elemi érdeke, hogy a választások minél előbb, már júniusban legyenek. Hogy aztán a megfelelő helyeken a rendvédelmi erőknél (rendőrség, ügyészség…)  megtegyék a szükséges lépéseket az ellenük folyó ügyek leállítására. Hogy nem riadnak vissza ezektől, láthattuk az elmúlt években.

 

Az alktománymódosításnak azonban van egy magyar szempontból aggályos része. Mégpedig, hogy Hegerék alkotmányba foglalnák a jelenlegi, többségi választási rendszer bebetonozását. Azaz, hogy Szlovákia egyetlen választási körzet, és minden párt egyetlen, országos listát indít. Ez a magyaroknak nem jó, hiszen azok Dél-Szlovákiában élnek, így egy országos körzetben, 5 százalékos parlamenti küszöbön rendre elbuknak.

 

Érdemes lesz majd figyelni, hogyan szavaz Gyimesi György az elkövetkező napokban. Az OLaNO magyar politikusa mindenesetre korábban már kijelentette, hogy szeretné megváltoztatni a választási rendszert, mégpedig a Magyarországon is használt, vegyes választási rendszerré. Azaz, két listáról kerülhetnének be a politikusok a parlamentbe. Egy részük országos listáról, másik részük pedig egyéni körzetekből.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.