Pánik a köbön: már a Google alapítóit is visszahívták a ChatGPT miatt - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Friss hírek

Pánik a köbön: már a Google alapítóit is visszahívták a ChatGPT miatt

A Google-nél megnyomták a pánikgombot a ChatGPT miatt

Nyitókép: SITA

 

A tech-világ egyik legizgalmasabb fejlesztési projektje jelenleg az OpenAI mesterséges intelligencia alapú chatbotja, a ChatGPT. Képességei olyannyira megijesztették a világ egyik legnagyobb technológiai vállalatát, hogy még az alapítóitól is segítséget kér, számol be róla a HVG.

 

Novemberben mutatta be az OpenAI a fejlesztését, a mesterséges intelligencián alapuló ChatGPT-t. A chatbot tudása azóta elképesztette a nagyközönséget: esszéket ír, komoly beszélgetéseket folytat, matematikai feladatokat old meg, számítógépes kódokat elemez és ír (amit már a hackerek is kezdnek kihasználni), és folyamatosan fejleszti saját magát. A ChatGPT tudása a Microsoft érdeklődését is felkeltette, olyannyira, hogy a Bing keresőbe integrálná a chatbotot, emellett 10 milliárd dollárt fektetne az OpenAI-ba.

 

A Google-nél viszont egyenesen megnyomták a pánikgombot a ChatGPT miatt, mivel még a Gmail megalkotója is úgy nyilatkozott róla, hogy sokkal hatékonyabb lehet, mint a Google keresője. És ennek már a fele sem tréfa, annyira nem, hogy a Google-nek vissza kellett hívnia két alapítóját, Larry Page-t és Sergey Brint (akik 2019-ben távolodtak el végleg a Google menedzsmentjétől).

SJE Nyílt nap

 

A Google-nek körülbelül 80 százalékos a részesedése a keresések piacán, miközben a Bingé mindössze 15 százalék. Ha viszont a ChatGPT is bekerülne a képbe, és valóban jobban megtalálná és továbbítaná az információkat, akkor csökkenhet a Google hatalmas piaci részesedése.

 

Az amerikai sajtó úgy tudja, hogy a ChatGPT sikerei miatt a Google-nél kiadták a „vörös kódot”. A vezérigazgató, Sundar Pichai arra kérte a cég két alapítóját, hogy térjenek vissza, és mondják el véleményüket a Google mesterségesintelligencia-stratégiájáról. A két korábbi vezető állítólag áttekintette ezt a stratégiát, és felvázolták azon terveket, hogy miként építsenek be további mesterségesintelligencia-funkciókat a Google keresésekbe. A jövőbeni mesterségesintelligencia-használattal egyébként nemcsak a keresési funkciók bővülhetnek, hanem a MI elméletileg hozzájárulhat a vállalat közelmúltbeli elbocsátásai miatt kialakuló hiány pótlásához.

 

Egyelőre nem tudni, hogy a mesterséges intelligencia mekkora szerepet fog játszani a Google jövőjében, mindenesetre nem a nulláról indulnak. Korábban volt már egy igen fejlett chatbotjuk (laMDA), amivel azért kicsit meggyűlt a bajuk. Azonban ne feledjük, a Google óriási összegek felett diszponál, így ha komolyan beleállnak ebbe a versenybe, izgalmas fordulatoknak lehetünk majd szemtanúi.

 

HVG/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kommentek

Almassy
2023. jan. 24. 10:51

Minek MI a böngészők, app-ok mögé?! Ezek az algoritmusok az hülyeségspirál önerősítő esetei. A SEO is csak erről szól, hogy hogyan kedvezzünk az algoritmusnak... Egy haszna van csak: a még pontosabb felhasználói profilozás, ami veszélyes hatalmat ad. Ez persze erősíti az anti-profilozó alkalmazások fejlődését. Ime a fegyverkezési verseny új terepe.

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket