Nyitókép: SITA

 

Mikuláš Dzurinda, korábbi miniszterelnök bemutatta a szlovák politikai palettára felkerülő új pártot, a Kék Koalíciót. Az alapító tagokat, céljaikat, alapelveiket pénteki sajtótájékoztatójukon ismertette. Az elhangzottak alapján elmondható, hogy a Kék Koalíció alapelvei szerint liberális-konzervatív párt.

 

Fiatal szakembereket hozna be a politikába

 

 hirdetes_300x300  

Dzurinda elmondta, hogy a pártot készülő pártja és a Spolu fúziója alkotja. De tárgyal a KDH-val is a lehetséges együttműködésről.

 

A korábbi kormányfő elmondta, hogy megkezdték a pártstruktúra kiépítését és a fiatal, tehetséges emberek megszólítását, akik előbbre vihetik az országot. Pénzügyi alapjait a Spolu párt (a legutóbbi választásokon a PS/Spolu közel 7 százalékot szerzett, de nem jutott be a parlamente, működésre viszont jár neki az állami támogatás) biztosítja, melyet közösségi finanszírozásból kívánnak kiegészíteni.

 

Mikuláš Dzurinda (v popredí) pocas tlacového brífingu Mikulása Dzurindu a predstavitelov Modrej koalície na tému: Predstavenie nového politického projektu. Bratislava, 27. január 2023. Foto: SITA/Diana Èernáková

 

Akár pártelnök is lehet

 

Dzurinda nem zárta ki annak lehetőségét, hogy ha pártelnöknek jelölik, akkor vezetheti is a tömörülést. A Gorilla-üggyel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, örül annak, hogy a rendőrség újra megnyitotta a nyomozást, neki magának nincs félnivalója.

 

„12 éve nem vállaltam semmilyen közjogi funkciót az országban. Úgy gondolom, hogy keményen megfizettem minden hibámért”

 

– mondta.

 

„A döntéshozatal, programalkotás, napi politikai munka során ragaszkodunk Európa vallási és kulturális örökségének értékeihez és eszméihez, valamint a szekuláris humanizmus alapelveihez” – áll a párt dokumentumában. Hangsúlyozta továbbá az állampolgári jogok erősítését és azok tiszteletben tartását. Dzurinda elmondta, hogy a Kék Koalíció Nyugat- és Európa-párti irányultságú. Amiket szorgalmaz, az a gazdaságfejlesztés, a beruházások és az alapvető reformok.

 

Megállítani a hanyatlást

 

Dzurinda szerint a Kék Koalíció céljai a hanyatlás és a káosz megállítása, valamint az országon belüli pozitív fordulat előidézése. „Napjaink politikai kultúrája, különösen a parlamentben, már tarthatatlan” – fogalmazott. Hozzátette, hogy új kultúrára van szükség a média és a politikusok viszonyában, mely a kölcsönös tiszteleten alapul. Dzurinda hangsúlyozta, hogy a konzervatívok nem győzhetik le a liberálisokat, a liberálisok nem győzhetik le a konzervatívokat. Egyúttal a párbeszéd szükségességét szorgalmazta.

 

Rámutatott Szlovákia gazdasági hanyatlására is. Dzurinda szerint az ország le van maradva a növekedés és életszínvonal terén Európa legfejlettebb államaihoz képest. Bírálta az eladósodást és a civilizáció hanyatlását is. Szerinte aggasztó a NATO- és az uniós tagság támogatottságának csökkenése a lakosság körében, amit a Kék Koalíció meg akar fordítani.

 

Körkép.sk/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!