Bizonyították, hogy a kutyák okosabbak, mint a malacok - Videóval - Körkép.sk

Hirdetés (X)

Friss hírek

Bizonyították, hogy a kutyák okosabbak, mint a malacok – Videóval

Az ember figyelmének számukra kívánatos dologra irányítása nem általános képesség a háziasított állatok körében.

Nyitókép: biologia.elte.hu

 

Kiderült, hogy a kutyák meg tudják mutatni az embernek, amit akarnak, a malacok viszont nem.

 

Az emberek gyakran irányítják rá egy másik ember figyelmét arra, ami érdekli őket. A kutatók most számos faj esetében azt vizsgálták, hogy kiderítsék, vajon az állatok képesek-e megmutatni az embernek, amit szeretnének.

 

Kiderült, hogy az ember figyelmének adott számukra kívánatos dologra irányítása nem általános képesség a háziasított állatok körében: míg a kutyák igen, a törpemalacok nem rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, amelyek ehhez a képességhez szükségesek. A hírről a HVG tech rovata számolt be.

SJE Nyílt nap

 

A kutatók arra keresték a választ, hogy ha nem a háziasítás, akkor mi okozza ezt a képességet. Az etológusok észrevettek egy közös tulajdonságot azoknál a fajoknál, amelyek képesek erre a fajta viselkedésre: mindegyikük esetében kiemelt szerepet játszanak a vizuális jelzések a fajtársakkal való kommunikációban.

 

Annak tesztelésére, hogy valóban a vizuális kommunikációs hatékonyság lehet-e a kulcs a megmutatás képességének kialakulásához, összehasonlították két faj családi kedvencként nevelt egyedeinek viselkedését: a kutyáét, amelynél a vizuális jelzések igen fontosak és a malacét, amelynél viszont nem.

 

„Azt találtuk, hogy amikor csak a gazda van jelen a szobában, akkor a kutyák és malacok hasonló mértékben figyelték a gazdájukat. Azonban miután az élelem is a szobába került, csak a kutyák próbálták gazdájuk figyelmét az élelem pozíciójára irányítani, a malacok inkább maguk próbálták megszerezni azt.”

 

– részletezte a vizsgálatot Andics Attila, a Neuroetológiai Kutatócsoport vezetője.

 

 

A kutyák kiemelkedőnek tekinthetőek az emberrel való kommunikáció terén, ugyanakkor más fajok, mint például a lovak, a macskák, sőt még a kenguruk is képesek az emberrel való referenciális kommunikációra, és mindegyikük kommunikációjában fontos szerepet töltenek be a vizuális jelzések. Ezzel szemben a malacokéban nem.

 

 

HVG/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket