Nyitókép: SITA/AP

 

Már második éjszaka próbálják megtalálni a hétfő hajnali, Törökország délkeleti és Szíria északnyugati részét megrázó földrengés túlélőit. A mentőcsapatok munkáját a fagyos hőmérséklet és a megrongálódott utak is hátráltatják.

 

A természeti katasztrófának eddig legalább 7200 halottja és több mint 26 ezer sebesültje van a két országban.

 

 hirdetes_300x300  

A török elnök 3 hónapos szükségállapotot hirdetett a 10 érintett tartományban, aminek az a célja, hogy megkönnyítse a mentési munkálatokat.

„Szeretném emlékeztetni a nagyközönséget, hogy senkinek nem szabad használnia a földrengési zónába vezető és azon belül található utakat, hacsak nem feltétlenül szükséges, és telefonálni is csak sürgős esetekben szabad” – mondta Recep Tayyip Erdogan.

 

Míg Törökországba számos mentőcsapat érkezett, Szíriában segíteni már sokkal bonyolultabb, különösen az északnyugati, katasztrófa sújtotta területeken. A 11 éve dúló polgárháború és az Aszad-rezsim elleni nemzetközi szankciók nehezítik a mentést.

 

Az eredetileg a lebombázott házakból civilek kimentéséért alakult Fehérsisakosok nincsenek elegen. Egyik városból a másikba vonulva próbálnak segíteni. Miközben Törökországért az egész világ összefogott, a szíriaiak elhagyatva érzik magukat.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.