Nyitókép: SITA/AP

 

Elkezdődtek a fosztogatások Törökország földrengéssel sújtott városaiban. A régió több településéről is érkeztek hírek kirabolt boltokról, ezért Recep Tayyip Erdogan török elnök szükségállapotot rendelt el a régióban.

 

-Bevezettük a szükségállapotot? Igen, bevezettük. És miért tettük? Azért, hogy a fosztogatók ne húzhassanak hasznot a katasztrófából. Pár boltot például kiraboltak. Gondoljanak bele, hogy ez egy tisztességes nemzet. Ha megkérték volna a boltok tulajdonosait, ők mindent odaadtak volna nekik

 

– mondta a török elnök.

 

 hirdetes_810x300  

A közbiztonság helyreállítására az ország összes pontjából hívtak rendőröket. Egy isztambuli kerületi rendőrkapitányságról például 35 rendőrautó indult Hatay felé.

 

Aerial photo of the historic Turkish city shows the scale of destruction and devastation caused by two powerful earthquakes that struck the country and neighboring Syria, in Antakya, southern Turkey, Saturday, Feb. 11, 2023. Thousands of buildings collapsed. More than 28,000 people killed. Millions left homeless. In Antakya, the capital of Hatay province, scattered rescue crews were still hard at work but many residents had left by Saturday. (Serdar Ozsoy/Depo Photos via AP)

A fosztogatások miatt a német és az osztrák mentőcsoport is úgy döntött, hogy felfüggeszti a mentési munkákat. Döntésüket a romló biztonsági körülményekkel indokolták. Voltak csapatok, amelyek már hazaindultak, azonban pár mentőcsoport még mindig dolgozik a romok között, köztük a magyar Hunor alakulat, vagy például az algériaiak is, bár már nagyon kevés az esélye, hogy élő embereket találnak.

 

 

A legtöbb nemzetközi mentőcsapat, akik rengeteg embert kimentettek az összedőlt házakból, már távozott a földrengés-sújtotta területről a biztonsági helyzet romlása miatt.

 

Még vasárnap is találtak túlélőket a romok alatt, köztük egy 20 éves nőt a csecsemőjével.

 

152 órával a földrengés után mentettek ki egy 28 éves nőt a romok alól a délkelet-törökországi Adiyaman-tartományban.

 

A csodával határos megmenekülésekről a Twitteren számolnak be sokan, köztük arról a hároméves kisfiúról, aki több mint 150 órát töltött házuk romjai alá temetve. Tádzsik mentőcsapatok hozták felszínre élve:

 

 

Szombaton újranyitották az örmény-török határt, hogy a segélyszállítmányok könnyebben eljuthassanak a katasztrófa helyszínére. A lépés azért különleges, mert a határ 35 éve zárva volt.

 

People pray over the victims before their burial, in Hatay, southern Turkey, Friday, Feb. 10, 2023. Rescue teams using thermal cameras to locate signs of life are continuing to pull survivors out of mounds of rubble, five days after a major earthquake struck a sprawling border region of Turkey and Syria. (AP Photo/Can Ozer)

 

Euronews, összefoglaló

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!