Nyitókép: SITA/AP

 

Speciális hitelkönnyítési programot kell végrehajtaniuk az Oroszországban továbbra is működő nyugati bankoknak.

 

A Moszkva által a pénzintézetek számára kötelezően bevezetett rendszer hitelfizetési könnyítést ad az Ukrajnában harcolóknak, a bankoknak pedig szinte a teljes adósságot le kell írniuk, ha a katonák meghalnak vagy maradandó károsodást szenvednek.

 

 hirdetes_810x300  

A program miatt tiltakozott az ukrán központi bank, amely az érintett pénzintézeteket arra kérte, hogy hagyjanak fel oroszországi üzleti tevékenységükkel. Emellett egyre erősebb a nyomás a befektetők részéről is, akik aggódnak a cégek hírnevére gyakorolt ​​​​negatív hatás miatt is.

 

Az ügy komolyan érint két nyugati bankot, a Raiffeisent és az UniCreditet, amelyek mélyen beágyazódtak az orosz pénzügyi rendszerbe. Mindkettő szerepel az orosz jegybank rendszerszinten fontos hitelintézeteket tartalmazó 13-as listáján.

A cégek papírjait birtokló befektetési alapok közül több is aggodalmát fejezte ki, szerintük ugyanis jelentős annak kockázata, hogy ezeket a vállalatokat más módon is felhasználhatják a háború finanszírozására. A befektetők mellett az Európai Központi Bank részéről is erősödik a nyomás, a piac elhagyása ugyanakkor nem egyszerű, Moszkva ugyanis komolyan megnehezítheti azt.

 

Az Oroszországban 25 éve jelen lévő Raiffeisen az ügy kapcsán azt közölte, hogy orosz hiteleinek mindössze 0,2 százalékát érinti az intézkedés. Ez szerintük elhanyagolható hatást gyakorol a bankra, amely csaknem 9 milliárd euró értékű hitelt helyezett ki Oroszországban, míg a cégcsoport profitjának jelentős része is innen származik.

 

Nyitókép: ft.com

 

A szintén hosszú ideje, két évtizede Oroszországban működő UniCredit hangsúlyozta, hogy a szabály minden bankra nézve kötelező, illetve hogy ottani tevékenysége inkább a vállalati szektorban erős, de nem hozta nyilvánosságra, hogy hiteleinek mekkora hányadát érinti a döntés.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!