Nyitókép: Körkép.sk

 

Szlovákiában egyelőre nem vezetik be a parlamenti választáson való részvétel jutalmazását tíz százalékos kedvezménykupon formájában. A keddi szavazáson a parlamenti képviselők nem utalták második olvasatba a választói jogok gyakorlásának feltételeiről szóló törvény ennek megfelelő módosítását. A helyi népszavazás határozatképességének kvótáját is csökkentették volna. A javaslatot az OĽANO képviselői nyújtották be.

 

A módosítást az OĽANO és Sme rodina képviselői, a Kristián Čekovský körüli független képviselők és a Za ľudí párt képviselői támogatták. Szinte az összes SaS-es képviselő tartózkodott, a Smer-SD és a parlamenten kívüli Hlas-SD képviselői ellenezték a beterjesztést.

 

Az OĽANO emellett három százalékról egy százalékra csökkentette volna a karikázás, azaz az ún. preferencia szavazatok számát a szlovákiai és az európai parlamenti választásokon. A módosítás része volt az is, hogy lehetővé tették volna a levélben történő szavazást az  államfőválasztásnál is, illetve szerették volna elérni, hogy a jelöltlistát az önkormányzati választások előtt is juttassák el az egyes háztartásokban. Egyik javaslat sem kapott parlamenti többséget.

 hirdetes_300x300  

 

Az OĽANO legutóbbi választás előtti közvélemény-kutatásában szerepeltek a fenti javaslatok. A parlamenti választásokon való részvételért járó kedvezmények kiterjedtek például az olyan szolgáltatásokra, mint a hitelesítés, a kataszteri tulajdonlap kivonata, vagy a személyigazolványok, útlevelek, fegyvertartási engedélyek kiállítása, illetve építkezési engedélyek utáni illetékekre vonatkozó kedvezmény.

 

teraz.sk

Megosztás:
Címkék: OĽaNO választás

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.