Vannak olyan ügyfeleid, akik soha nem fizetnek időben? Nos, nem vagy egyedül: a Független Vállalkozások Nemzeti Szövetsége szerint a kisvállalkozások tulajdonosainak 64%-ának van legalább 60 napos kifizetetlen számlája. Bár ez egy rendkívül gyakori probléma, mégis a legtöbb esetben nagyon nehéz megfelelően kezelni. Ezért is gondoltuk azt, hogy a mai cikkünkben hozunk néhány tippet ezzel a témával kapcsolatban. 

 

Legyél lelkileg felkészült!

 

Fontos, hogy elkötelezett legyél a fizetés behajtása mellett, mert a késve fizető ügyfeleknek garantáltan mindenféle kifogásuk lesz. Barátságosnak, de professzionálisnak és határozottnak kell lenned. Ha nem tudod ezzel a gondolkodásmóddal megközelíteni a követeléskezelési folyamatot, az ügyfelek át fognak gázolni rajtad. 

 

 hirdetes_810x300  

Abban az esetben tehát, ha nem vagy jó tárgyaló, bízd rá inkább a cégben olyasvalakire a feladatot, aki az. Az a legjobb megoldás, ha az eKRS követeléskezelés menüpontjában körülnézel.

 

Küldj fizetési felszólításokat!

 

A fizetési felszólítások viszonylag udvariasabb módját jelentik annak, hogy emlékeztesd az ügyfeleket azokra a számlákra, amelyeket esetlegesen figyelmen kívül hagytak. Hozz létre egy szabványos formátumú levelet – például az eKRS elektronikus jogi ügyintézést biztosító platformja segítségével – amelyet mindenféle helyzetben használhatsz, és küldd ki a számukra!

 

Kezdeményezz telefonhívást!

 

Ha eltelt 30 nap, és nem kaptál semmilyen üzenetet az ügyfeledtől, vagy nem érkezett meg a kifizetés a számládra, ideje telefonálni. A telefonhívásokat sokkal nehezebb figyelmen kívül hagyni, mint a leveleket, és sok esetben a veled való beszélgetés arra késztetheti az ügyfelet, hogy elárulja, mi akadályozza meg valójában a fizetésben.

 

Ne fenyegesd az ügyfelet! Próbálj meg ehelyett inkább valami alternatívát kitalálni!

 

Ezen a ponton a cél az, hogy rájöjj, mi a probléma, és hogyan kaphatod meg a pénzed. Mérd fel, mennyire értékes számodra az ügyfél, mennyire valószínű, hogy kilábaltok a jelenlegi nehézségekből, és a tartozás mekkora részét remélheted ésszerűen megtérülni. Ezután pedig dolgozz ki a helyzethez megfelelő alternatívákat, mint amilyen például a részletfizetés is!

 

Kérj profi segítséget!

 

Ha a behajtásra irányuló lépéseid nem működnek, mindenképpen fontold meg szakemberek bevonását, attól függően, hogy mennyi pénz forog kockán. Felbérelhetsz egy behajtó céget vagy egy ügyvédet, hogy segítsen hozzájutni a kintlévőségekhez.

 

A korábban említett eKRS platform üzemeltetését végző ügyvédi iroda munkatársai ebben az esetben is tudnak neked segíteni. Csak regisztrálj a rendszerükbe, és töltsd ki az ügyhöz tartozó adatbekérőt!

 

Legyél türelmes, de tudd, hogy mikor kell cselekedni!

 

Természetes, hogy frusztráltnak érzed magad, ha az ügyfelek nem fizetnek, de próbálj meg türelemmel lenni! Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy csupán egy átmeneti nehézségről van szó. Abban az esetben viszont, ha többszöri felszólításra sem fizetnek, tedd meg a szükséges lépéseket!

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!