Nyitókép: SITA

 

Számos komoly egészségügyi problémához vezethet az eritrit fogyasztása egy új tanulmány szerint – pedig az édesítőt széles körben használják a cukor kiváltására.

 

A cukor egészségesebb(nek vélt) alternatívájaként használt különféle édesítőszerekről több dolog is kiderült már, és ezek sokszor nem biztatóak: egy kutatásban kiderült, hogy az aszpartám szorongóvá tette a kísérleti egereket, de arra is fény derült, hogy a cukorpótlók a bélrendszerre és az anyagcserére is rossz hatással lehetnek.

 

A HVG cikke szerint most az eritrit nevű cukorpótlóról állapították meg kutatók, hogy az komoly problémákkal hozható összefüggésbe: véralvadással, stroke-kal, szívrohammal és akár halállal is – derül ki a Nature Medicine folyóiratban publikált friss tanulmányból.

 hirdetes_300x300  

 

Mint a kutatók kiemelték: azoknál, akiknél megvan a szívbetegség kockázati tényezője – ilyen a cukorbetegség is –, azok, ha magasabb a vérükben az eritrit-szint, kétszer nagyobb eséllyel kaphatnak stroke-ot vagy szívrohamot.

 

A tanulmány arra mutatott rá laboratóriumi- és állatkísérletekre támaszkodva, hogy az eritrit a vérlemezkék könnyebb alvadásához vezethet – a leszakadó rögök pedig a szívbe jutva szívrohamot, az agyig eljutva pedig stroke-ot válthatnak ki.

 

Egy szakember, aki a kutatásban nem vett részt, az eredmények láttán a CNN beszámolója szerint hangsúlyozta: a jelek szerint az eritrit véralvadási kockázatot jelenthet, de még további kutatások szükségesek a témában. Hozzátette: célszerű lehet addig is kisebb mértékben használni az eritritet.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!