Nyitókép: SITA

 

Nem sikerült megegyezniük az ukrajnai rendezésről a világ legfejlettebb államait tömörítő G20-csoport külügyminisztereinek újdelhi csúcstalálkozójukon.

 

Az indiai diplomácia vezetője szerint a tanácskozáson konszenzus volt a klímaváltozás vagy az élelmiszer- és energiabiztonság kérdésében, de amint az ukrajnai háborúra terelődött a szó annyira eltérőek voltak az álláspontok, hogy nem tudták őket kibékíteni egymással. Így zárónyilatkozat sem született.

 

Pedig az amerikai külügyminiszter szerint egyetlen szó elég lenne a békéhez. ,,A világ összes országa megissza a levét az orosz agressziónak, miközben Vlagyimir Putyin már holnap véget vethetne ennek a borzalomnak” – vélekedett Antony Blinken.

 hirdetes_300x300  

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter erre válaszul csak annyit mondott, hogy Moszkva mindig nyitott az olyan józan javaslatokra, amelyek előre mozdíthatják a politikai rendezést.

 

Eközben Genfben az ENSZ leszerelési konferenciáján több nyugati küldött is kiment a teremből az orosz külügyminiszter-helyettes beszéde közben. Szergej Rjabkov azt állította, hogy Moszkva azért függeszti fel részvételét a hadászati támadófegyverek korlátozásáról szóló Új START-szerződésben, mert az Egyesült Államok hadászati felszerelést küldött Ukrajnának, és ezzel megszegte az egyezséget. Miközben betű szerint ez nincs így.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!