Nyitókép: interestingengineering.com

 

A Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) mérnökei piacra dobnák azt a készüléket, ami a tumorsejt anyagcseréjére figyelve képes azt azonosítani a vérmintában. A találmány milliók életét mentheti meg, számol be róla a HVG.

 

A Sydney-i Műszaki Egyetem (UTS) mérnökei egy olyan új eszközt fejlesztettek ki, amely egy vérmintából képes kimutatni a rákos sejteket, valamint elemzi is azokat. A készülék az invazív beavatkozással járó biopsziás vizsgálatok alternatívája lehet, de abban is segíthet, hogy a kezelés során folyamatosan monitorozni lehessen a beteget.

 

 hirdetes_300x300  

Ahogy a lap is megjegyzi: a rákos megbetegedés korai felismerése létfontosságú, tekintettel arra, hogy az egyik vezető halálokként tartják számon a világon. Az ilyen megbetegedések egy része műtéti kezelést igényel, ezért fontos az olyan vizsgálatok kifejlesztése, amely minél kevesebb beavatkozással jár. Az eszközről a Biosensors and Bioelectronics című tudományos lapban írtak a kutatók.

 

Majid Warkiani, a UTS egyik tudósa szerint a vérvizsgálat sokkal kevésbé invazív beavatkozás, mint egy szöveti biopszia, és lehetővé teszi az orvosok számára, hogy a vizsgálatot akár többször is elvégezzék anélkül, hogy ezzel veszélyeztetnék a beteg állapotát.

 

Az eszköznek a The Static Droplet Microfluidic nevet adták a kutatók. A készülék képes azonosítani azokat a daganatsejteket, amelyek leváltak az eredeti tumorról, és bekerültek a véráramba. A szerkezet a tumorsejteket az egyedi anyagcsere-jellemzőire fókuszálva képes megkülönböztetni a normál vérsejtektől.

 

Az eszköz használata azért is lehet rendkívül fontos, mert a rákos megbetegedéseknél az áttétet a véráramba bekerülő és ott keringő sejtek okozzák. A rákkal összefüggő halálozások 90 százaléka ennek a számlájára írható.

 

A szerkezetet most szabadalmaztatni szeretnék az orvosok, és azt tervezik, hogy piacra dobják azt.

 

 

HVG

 

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!