Nyitókép: SITA

 

Jelenleg minden harmadik szlovák háztartás feszültségben él a családi költségvetés kigazdálkodása miatt. Szlovákia állapolgárai egyharmadának nincs pénzügyi tartaléka, és nem is tud létrehozni ilyen tartalékot, derül ki a 365.bank felméréséből. A kutatás szerint ilyen helyzetben is van lehetőség átértékelni a háztartás gazdálkodását. Például átszervezni a különböző hitelkonstrukciókat annak érdekében, hogy csökkenjen a havi törlesztőrészlet. Legyen szó hitelkártyakamatról, különböző nem banki szubjektumoktól felvett hitelről, egyéb tartozások visszafizetéséről.

 

Így havonta több tíz eurót lehet megtakarítani, amit például tartalékképzésre fordíthatunk.

 

„Először is jó, ha áttekintést kapunk arról, mire és mennyit költünk. A családi pénzügyeket ideális esetben 40:30:20:10 arányban kell elosztani”

 

 hirdetes_810x300  

– magyarázta Linda Valko Gáliková, a 365.bank munkatársa.

 

E szabály szerint a havi jövedelem körülbelül 40%-át a háztartás működtetésére és a normál fogyasztásra kell fordítani. A kölcsönök, hitelek vagy jelzálogkölcsönök törlesztése nem haladhatja meg a fizetés harmadát. A bevétel körülbelül 20%-át megtakarításra kell fordítani, beleértve a különböző pénzügyi befektetést is. A fennmaradó tíz százalék képezheti a tartalékot a jövőbeni nem tervezett kiadások vagy bevételkiesés felmerülése esetén.

 

teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!