Az aljzatbeton a padlóburkolatok alapja, annak fogadására készített stabil és sík felület, amelynek szükséges vastagsága szabványban megállapított. 

 

Családi ház építésnél a lakók komfortja érdekében szigetelésekkel kell ellátni az egyes épületszerkezeteket. A hőérzet szempontjából nemcsak a homlokzatok és a nyílászáró szerkezetek, hanem a padló megfelelő hőszigetelése is fontos. Ennek a rétegrendje biztosítja, hogy ne veszíts sok energiát a padlón keresztül. Milyen betonból készül az aljzatbeton? Lehet-e csökkenteni a vastagságát? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

 

Mi az aljzatbeton anyaga?

 

 hirdetes_400x285  

Az elméleti megközelítés szerinti 6 cm vastagságú aljzatbeton a gyakorlatban ettől eltérő is lehet, aminek több oka van, az egyik, hogy a burkolat megfelelő szintjének kialakítása többet vagy kevesebbet kíván. Jó hír, hogy az ArmoTec szálerősített betonnal csökkentheted az aljzatbeton vastagságát és strapabíróbbá teheted például az esztrichbetont. Egyes esetekben a spórolás miatt nem épül megfelelő vastagságban, illetve minőségben, ennek azonban a lakók látják kárát.

 

Az aljzatbeton anyaga leggyakrabban ún. esztrich, amely teherelosztó fogadóanyagként funkcionáló szilárd és tömör anyag, és sík, egyenletes felületet biztosít, jó hővezető tulajdonsággal bír. A normál betonnál könnyebben és gyorsabban teríthető, és száradási ideje is rövidebb. 

 

Az esztrich tulajdonságainak javítása

 

Az aljzatbetonként használt esztrich esetében fontos, hogy megfelelő tapadószilárdsággal rendelkezzen, stabil legyen, ellenálló a húzással és a hajlítással szemben. Ennek érdekében különféle adalékokat használnak, jellemzően a szilárdság és a tapadás javítására, illetve a repedésgátlás érdekében. Beton térháló beépítésével vagy statikai makroszálak bekeverésével strapabíróbbá tehető.

 

Az aljzatbetont érdemes egyenletes minőségű mixerbetonból készíteni, ezáltal elkerülhető a beton repedezése. Fokozottan igaz ez, amennyiben az adottságok miatt 6 cm-nél kisebb betonvastagsággal kell dolgozni. Minél vékonyabb, annál nagyobb a kockázat, és a betonvas beépítése is annál nehezebb.

 

Mire figyelj az aljzatbeton készítésénél?

 

A beépítés módja szerint az esztrichnek 3 típusa ismert:

 

  • Kötőesztrich – min. 3,5 cm: Meglévő betonfelületre kerül, alapozás után terítik. A két betonfelület nem köt össze, csak tapad.
  • Csúszó esztrich min. 4 cm: A meglévő felületre fóliaterítés kerül. 
  • Úsztatott esztrich – min. 4-8 cm: A hőszigetelésre technológiai fóliaterítés, majd arra az aljzat kerül. Padlófűtés esetén a csövek feletti vastagság 45 mm.

 

Az esztrichbeton kötési ideje 4 cm vastagság esetén elméletileg 28 nap, de általában még ekkor sem száraz, ezért rendszerint kötésgyorsítókat kevernek hozzá. Másnap már lépésálló, de terhelni csak kb. 7-10 nap után szabad. A burkolat problémáját gyakran az okozza, hogy a száradási időt nem várják meg. 

 

Nem érdemes spórolni az aljzatburkolaton, hiszen a nem megfelelő minőség és kivitelezés a későbbiekben problémákat okoz, ami plusz költséget jelent.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!