Nyitőkép: SITA/AP

 

A Silicon Valley Bank múlt pénteki, váratlan bedőlése miatt az amerikai államkincstár és a FED a hétvégén sürgősségi finanszírozási intézkedéseket jelentett be az amerikai bankszektor számára, attól tartva, hogy az SVB bedőlése láncreakciót indít el az amerikai bankszektorban. Ekkora bankcsődre 2008 óta nem volt példa.

 

A Fehér Ház már a hétvégén közölte, hogy biztosítani fogja a bank betéteseinek kárpótlását, az SVB ügyfelei hétfőtől hozzáférhetnek betéteikhez. Sőt, megteremtették a lehetőségét annak is, hogy az amerikai bankok hozzáférjenek a sürgősségi veszélyhelyzetekre fenntartott alapokhoz.

 

 hirdetes_810x300  

Ennek eredményeképpen az SVB ügyfelei az Egyesült Államokban teljes hozzáférést kapnak a bankban tartott pénzükhöz, korlátozások nélkül – azt azonban elutasították a hatóságok, hogy mentőövet dobjanak a banknak, ami a részvényesek és a biztosítás nélküli betétesek számára rossz hír.

 

Nagyon tartanak a láncreakciótól

 

Ezzel párhuzamosan az amerikai szabályozó hatóságok vasárnap bezárták a New York-i székhelyű Signature Bankot, a kriptoipar egyik nagy hitelezőjét, hogy megakadályozzák a bankválság terjedését, a brit HSBC bank pedig hétfőn reggel hétkor bejelentette, hogy jelképes, egy fontos összegért felvásárolja a bedőlt bank brit leányvállalatát, az SVB UK-t és átveszi annak ügyfeleit. A lépés többezer brit startupot és befektetőt ment meg a bedőléstől.

 

Elemzők szerint a legnagyobb csapást az mérte a bank működésére, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő FED tavaly jelentős kamatemeléseket hajtott végre, ami a feje tetejére állította a startupok finanszírozását.

 

A piacok ezért úgy vélik, a jövőbeni amerikai kamatemelések még a mostaninál is nagyobb gazdasági károkat okoznának, ezért újraértékelték a Federal Reserve jövőbeli terveit. A FED hétfőn rendkívüli zárt ülést tart – ennek eredményeképp a dollár hétfőn meredeken esett a vezető devizákkal szemben.

 

Esnek az európai tőzsdék, a Bundesbank válságstábot hívott össze

 

A  hétfői nyitás óta egyre rosszabb hangulat alakul ki az európai tőzsdéken is, ahol folyamatos az esés –  jelentős részben a bankrészvények esése miatt. A tőzsdéken most az SVB összeomlásának potenciális hatásait próbálják beárazni: az euróövezet banki részvényei hétfőn kora reggel meredeken zuhantak – a Commerzbank 11%-kal, míg a Deutsche Bank 6,5%-kal esett -, a német központi bank összehívta pénzügyi válságstábjának ülését, hogy felmérje a helyi hitelezőkre és a pénzügyi piacokra gyakorolt hatásokat – írja a Portfolio.

 

A Bundesbank összehívta válságstábját, hogy felmérje a Silicon Valley Bank összeomlásának a német piacra gyakorolt lehetséges hatásait, az európai részvénypiacokat felölelő Stoxx 600 pedig 2 százalékot esett, miközben az összes szektor a negatív tartományban van, élen a bankrészvényekkel, melyek közül több is 4 százalékot meghaladó mértékben esett.

 

A bankokat a biztosítási és pénzügyi szolgáltatások követik az esésben.

 

Az EKB vezetősége szerint az SVB összeomlásának nincs közvetlen hatása az euróövezeti bankokra, de figyelmeztetett arra, hogy ez megváltozhat, ha az Egyesült Államokban bekövetkező események a nagyobb bankokra is kiterjednek, és ezzel megnő a „fertőzés” veszélye.

 

Mi történt és miért ekkora a pánik?

 

A Silicon Valley Bank az Egyesült Államok tizenhatodik legnagyobb bankja volt. Utoljára a 2008-as világgazdasági válság kezdetén bukott el ekkora jelentőségű pénzintézet – nem véletlen tehát, hogy most minden pénzügyi szereplő attól tart, az SVB bedőlése láncreakciót indíthat el, és a 15 évvel ezelőttihez hasonló válság veheti kezdetét.

 

Az utóbbi napokban óriási felfordulás volt a bankszektorban. Az amerikai pénzintézetek nagyjából 100 milliárd, az európaiak 50 milliárd dollárt veszítettek a részvénypiacokon mindössze két nap alatt. Több bank is közleményeket adott ki, hogy valahogy megnyugtassa a menekülő befektetőket, például a német Commerzbank is. A Silicon Valley részvényeinek értéke egy nap alatt 267 dollárról 106-ra esett, a zuhanást pedig csak az állította meg, hogy a szabályozó testület leállította a kereskedést a papírjaival, és bezárta a bankot.

 

Az SVB-nél több milliárd dollárnyi vállalati vagyon ragadt benn, és kétséges, hogy ezt ki tudják-e valaha fizetni. Erre jó példa a Roblox Corp nevű cég, amely bejelentette, hogy több százmillió dollárt tartott a Silicon Valleynál, és a betétei jelentős részén nem volt biztosítás. A hírre tíz százalékot esett a vállalat részvényeinek értéke. Egyesek egyenesen attól tartanak, hogy a bank bukása startupok egy egész generációját teheti tönkre.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!