Nyitókép: Őze Péter, kmnp.hu

 

A fehér gólyák általában Sándor napja (március 18.) után, az első meleg, déli légáramlatokkal érkeznek vissza költőhelyeikre.

 

Idén azonban jóval korábban megjöttek. Legalábbis az első példányok. Mindig van ugyanis egy-két egyed, mely korábban megérkezik.

 

Magyarország több városában és nemzeti parkjában is láttak már fehér gólyákat. Sajtóbeszámolók szerint Kondorosra  hamarabb hazatért az ott fészkelő madár, ahol a helyiek a hideg miatt annyira féltették a gólyát, hogy még etették is, gilisztát és halat vittek a fészkéhez. Most viszont már a helyi tónál látták a gólyát halászni.

 hirdetes_810x300  

 

A Békés vármegyében az utóbbi években 300 körül alakul a fészkelő gólyapárok száma, közülük február 23-án megérkezett az első három madár.

 

A gólyáknál rendszerint a hímek érkeznek hamarabb, s mire a párjuk megjön, addigra kitatarozzák a fészket.

 

A Körös-Maros Nemzeti Parkban szinte minden évben akadnak áttelelő gólyák is. Az esetek többségében ezek gyenge példányok, vagy repatriált, fiatal madarak, amelyek még nem elég erősek ahhoz, hogy vállalkozzanak az Afrikába vezető, hosszú útra.  Felvidéken is több helyütt láttak áttelelő gólyákat, például Gömörben, ahol a madarat folyamatosan figyelemmel kísérték a hideg napokban.

 

Körkép.sk/kmnp.hu/sokszinuvidek.24.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!