Nyitókép forrása: szekelyhon.ro

 

A magyar kormány a héten az EBESZ-hez fordult, hogy nemzeti kisebbségi főbiztosa segítsen elhalasztani egy új ukrán törvény végrehajtását, amelynek értelmében szeptembertől gyakorlatilag megszűnnének az országban a kisebbségi iskolák. Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a vitatott törvény tovább rontja a magyar kisebbség helyzetét – írja az Euronews.

 

Szijjártó kedden Hágában azt nyilatkozta: a kormány az ukrajnai háború kezdetekor úgy döntött, nem hozza fel a kárpátaljai magyarság jogfosztásának ügyét, amíg dúl a fegyveres konfliktus, de a vitatott friss törvény még tovább rontotta a magyar nemzeti közösség helyzetét.

 

A Kárpáti Igaz Szó lapigazgatója, Dunda György azt nyilatkozta az európai portálnak, hogy már eleve a háborús is sokat rontott a magyarság helyzetén a régióban.

 

 hirdetes_810x300  

„Becslések szerint a megmaradt kárpátaljai magyarságnak a 20-30 százaléka távozhatott, nyilván elsősorban Magyarországra, a háború félelmek miatt. Az a nagy kérdés, hogy 100 ezer fölött vagy 100 ezer alatt lehet-e a helyi magyarság száma”

 

mondta.

 

Ukrajnában több mint húsz éve tartotta utoljára értékelhető népszámlálást, aszerint 150 magyar élt Kárpátalján. A háború előtt 10 százalék volt a magyarság részaránya, de sokat romlott, mikor a háború első hónapjaiban félmillió ukrán belső menekült érkezett a régióba, és nagyjából 200-250 ezer ember közülük  hosszú távra rendezkedett be Kárpátalján.

 

Dunda György szerint sok menekült azért választották Kárpátalját, mert toleráns, soknemzetiségű vidék, márpedig a kelet-ukrajnai országrészekből érkezők többsége oroszajkú. Hangsúlyozta, hogy Kárpátalján nincs magyar-ukrán feszültség, azt csak a politika gerjeszti.

 

„A tősgyökeres kárpátaljaiak jól ismernek bennünket, és ahogy több száz éven keresztül mi békében, toleranciában, egymás kultúráját, hagyományait, nyelvét tisztelve éltünk, ezt a háborús állapotok hál’istennek nem változtatták meg, inkább a politika által kiváltott médiahergelés az, ami feszültséget kelt az együttélésben.”

mondta.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!