Annak magyarázatát, hogy miért alakultak ki hosszú, keskeny orrú cipők, melyek összeszorítják a teljes lábfejet és gúzsba kötik a szabad mozgást, a régmúltban kell keresni. Korábban azt gondolták, hogy minél kisebb a láb, annál szebb, ezért a keskeny cipőkkel optikailag és a gyakorlatban is megpróbálták kisebbnek láttatni a lábat. 

 

A sötét középkor már elmúlt és hihetetlen, hogy ez a cipőtípus viszont még mindig fennmaradt. Azt gondolnánk, hogy a 21. század egészségkultúrája már rég felismerte, hogy mennyi minden múlik azon, hogy milyen lábbelit hordunk egész nap, de a cipőboltok választékát végignézve máris kétségeink támadnak. Cikkünkben a mezítlábas cipők egyik fontos jellemzőjének, a széles lábfej-kialakításnak a jelentőségét járjuk körül.

 

A cipőboltok kínálata

 

 hirdetes_810x300  

Egy átlagos cipőbolt nem éppen az egészséges cipők választékáról híres, inkább az inkvizíciót idézi. Azonban a Manimal Footgear elkötelezett a barefoot cipők előnyeit illetően, ezért az itt kapható cipők lábfeje kényelmes és széles. 

 

Nézzük meg, hogy milyen lába van annak, aki évekig nyomorgatja lábát egy szűk cipőben: összetorlódott lábujjak, kalapácsujj, bütyök, még rosszabb esetben benőtt és gombás körmök a következményei, ha egész nap, hétről hétre szűk és kényelmetlen cipőket viselünk.

 

Honnan indultunk?

 

Ha ránézünk egy kisgyerek lábára, akkor láthatjuk, hogy a lábujjak milyen sok helyet foglalnak el, szétterülnek a földön és helyet követelnek maguknak. Ez a láb természetes formája. Ha egészséges, anatómiailag megfelelő cipőt szeretnél viselni, akkor olyan lábfej-kialakítást kell keresned, ami pontosan úgy néz ki, mint a gyerekek lába.

 

Nem olyan nehéz ezt megtalálni, ha célirányosan keresel és a mezítlábas cipők kategóriájában nézel szét. Ezeket a cipőket barefoot, minimalista, anatómiai vagy funkcionális cipő elnevezés alatt is megtalálhatod, és mindre jellemző a széles felsőrész.

 

Az ideális járás előfeltételei

 

Ahhoz, hogy a fenti problémák ne jelentkezzenek, valamint a még súlyosabb gondokat, mint például a hát- és derékfájás, visszerek, ízületi gyulladások, sántaság, megelőzzük, olyan lábbelit kell hordanunk, mely megfelel a lábunk anatómiájának. Ez pedig nem más, mint az egyenes talp, a könnyű súly és természetesen a széles lábfej-kialakítás.

 

Egy ilyen cipőben a lábujjaknak megfelelő tér áll rendelkezésére, a lapos talp következtében pedig a testsúly egyenletesen oszlik el a talajon. Járás közben a talp szépen gördül és helyezi át a testsúlyt a sarok felől a lábfej felé, ezáltal nem okoz sehol sem megterhelést. A szétterült lábujjak felelnek a test egyensúlyi helyzetéért.

 

Akár állómunkát végzel, akár jársz-kelsz egész nap, mindig olyan lábbelit viselj, amelyben a lábfejed kényelmesen elfér, így nem kell azon aggódnod, hogy néhány év múlva a fenti problémákkal kell szembesülnöd és fájdalommal kell élned. Akár a napi munkában, akár a szabadidődben, sportolás, séta, túrázás közben, mindig figyelj oda cipőid minőségére és kizárólag széles lábfejjel rendelkező és sarok nélküli cipőt vásárolj magadnak.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!