Az egyik leggyakoribb és legjelentősebb haszonállataink közé tartoznak a baromfik, hiszen számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyeket rövid időn belül hasznosíthatunk. A megfelelő élettér kialakítása mellett kevésbé igényesek az őket érő behatásokra, környezeti változásokra, cserébe pedig számos terméket kínálnak közvetve.

 

Miért gazdaságos a tyúktartás?

 

A nagytestű haszonállatokhoz mérten egy kilogramm élősúlyt kevesebb takarmányból állítanak elő a csirkék, tehát gyorsabban válnak gazdaságos élelmiszerré. Nagyjából fél éves korukra érik el az ivarérettséget, és onnantól kezdve akár évi több száz tojást is tojhatnak. A kicsiket és nagyokat egyaránt megfelelő védelemmel kell ellátni, amelyhez a Vinex villanypásztor állattartás kategóriájában találhatunk megoldásokat.

 

 hirdetes_400x285  

A baromfi húsa az egyik legegészségesebb élelmiszerforrás, nem beszélve a tojásról, amely ma már alapélelmiszernek számít. Nem mellékes tényező az sem, hogy a háztáji csirke húsa ízletesebb, tojása pedig sárgább, ezért értéke is meghaladja a bolti megfelelőit.

 

Miért fontos a fajtaválasztás?

 

Attól függően, milyen célból szeretnénk tartani a szárnyasokat, érdemes utánanézni a kiemelkedő termelést hozó fajtáknak. Kifejezetten hústermeléshez a kiváló húshozamú fajtákat, üzemi tojásgyártáshoz pedig inkább az erre a célra tenyésztett tojótyúkokat érdemes beszerezni.

 

Mindkét esetben azonban számolni kell a megbetegedések vagy örökölt problémák megjelenésének fokozottabb esélyével, így ha ellenálló baromfik tenyésztésére adjuk a fejünket, érdemes az átlagos hozamú fajtákból választani.

 

Bármennyire egyértelműnek tűnik, hogy miért tartanak baromfikat az emberek, napjainkra már nem csak a tojás- és hústermelés lehet a cél. Egyre gyakoribb az olyan háziállatként vagy kiállításra szánt egyedek szaporítása is, amelyek kevésbé ellenállóak a természeti elemekkel és betegségekkel szemben, cserébe viszont különlegesek és dekoratívak.

 

Helyteremtés és biztonság

 

Akik tartottak már csirkéket, bizonyára gyakori látványként tárult eléjük, ahogy a csibék oda-vissza bujkálnak át a kerítésen a kapirgálások közepette. Éppen ezért az elkerített részt érdemes sűrű hálóval körülvenni, plusz védelmet biztosíthat egy direkt erre a célra kiépített villanypásztor is a ragadozók ellen.

 

A szárnyasok számára javasolt néhány ülőrudat rögzíteni, hiszen esténként ösztönösen a magasabb helyeken keresnek menedéket.

 

A megfelelő környezetgazdagítás javíthatja a baromfik közérzetét, ami legfőképpen a tojások minőségében, és az egymás csipkedéséből eredő sérülések csökkenésében jelentkezik. A kellő árnyék, a fészkelőhely, az etető és itató kialakítása pedig alapvető feltétel számukra, cserébe pedig kevés odafigyeléssel is hosszú időn át ellátnak minket tojással.

 

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!