Nyitókép: Euronews

 

Nem nyugtatta meg a befektetőket a Crédit Suisse felvásárlásának hétvégi bejelentése – a második legnagyobb svájci bank részvényei soha nem látott mértékben, 63 százalékban estek vissza hétfő délelőtt.

 

Az ázsiai tőzsdék nyitása után megfigyelhető esés Európában is folytatódott: a bankrészvények volatilitása nagyon megnőtt.

 

A nagyobb európai bankok, a Deutsche Bank, a BNP Paribas, az HSBC és a Barclay’s részvényeinek értéke szintén folyamatosan esik. Az elemzők szerint pánik még nincs, de a helyzet „nem jó”.

 hirdetes_400x285  

 

A Crédit Suisse-t a múlt héten egymás után érő rossz hírek hatására a svájci kormány 54 milliárd dolláros mentőövet dobott a csődközelbe került pénzintézetnek, majd vasárnap bejelentették: a bank legnagyobb riválisa, az UBS egymilliárd dollárért felvásárolja a Crédit Suisse-t. Az üzlet bejelentésével azért siettek, hogy még az ázsiai tőzsdék nyitása előtt megnyugtassák a piacokat.

 

A terv azonban nem jött be: a londoni és más európai tőzsdéken is esésnek indultak a bankrészvények. A befektetők aggódnak a bankrészvények volatilitása és az iparágban felfedett hiányosságok miatt, így igyekeznek szabadulni a részvényeiktől, nemcsak a Crédit Suisse, hanem más európai nagybankok esetében is: ilyenek a Deutsche Bank, mely 6 százalékot esett, a BNP Paribas a maga 5 százalékos esésével, vagy a brit Standard Chartered, HSBC és a Barclays.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!