Nyitókép: SITA

 

A jelek szerint nem az ukrajnai helyzet, illetve a kínai béketerv volt az orosz és a kínai elnök keddi moszkvai találkozójának központi témája. Hszi Csin-ping és Vlagyimir Putyin megerősítette, hogy szorosabbra fűzik kapcsolataikat, de azt továbbra sem tudni, szállít-e Peking fegyvereket az oroszoknak.

 

A két Nyugat-ellenes ország stratégiai szövetségének megerősítéséről szólt a kínai elnök moszkvai útjának második napja. Hszi Csin-ping a Vlagyimir Putyinnal való megbeszélései után elmondta: országaik főként az energia-, a nyersanyag- és az elektronikai kereskedelem terén bővítik együttműködésüket. Putyin hozzátette, hogy a pénzügyi és a logisztikai területen is előrébb lépnek, ezenkívül Moszkva segít atomerőműveket építeni Kínában.

 

 hirdetes_400x285  

Az ukrajnai háború és a két ország katonai együttműködése nem volt fő téma a keddi megbeszéléseken, így nem derült ki az sem, amitől a Nyugat leginkább tart, hogy Moszkva kínai támogatása azt is jelenti-e, hogy Peking halálos fegyvereket is szállít az oroszoknak. A NATO közölte, hogy legalábbis az erről szóló orosz kérésről tudnak.

Hszi orosz-kínai „stratégiai partnerségről” beszélt, országa nemrég közzétett béketervéről pedig azt mondta, ők „a béke és a párbeszéd hívei”, és ragaszkodnak „elfogulatlan álláspontjukhoz.” A kínai elnök közölte, hogy országa „a történelem jó oldalán áll”, ezzel is bírálva a Nyugatot, amiért Ukrajnát fegyverekkel látja el.

 

Ukrajna és a Nyugat elutasította a kínai béketervet, mivel az a fegyverszünetet nem köti a megszálló orosz csapatok feltétel nélküli kivonásához. Nem véletlen, hogy Putyin orosz elnök a kínai béketervet olyan alapnak nevezte, amely szerinte rendezheti az ukrajnai konfliktust, „amikor a Nyugat és Kijev készen áll rá.”

 

Élesen reagált Putyin arra, hogy a brit védelmi minisztérium tegnap közölte, az Egyesült Királyság szegényített urániumot tartalmazó lőszert fog küldeni Ukrajnának a Challenger 2 tankok mellé, mivel „az ilyen lövedékek rendkívül hatékonyak a modern harckocsik és páncélozott járművek legyőzésében.”

 

Az orosz elnök megfenyegette a briteket, hogy ha ezt meglépik, „Oroszország kénytelen lesz reagálni”, és Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter is „újabb határátlépésről” beszélt. Szergej Lavrov külügyminiszter közölte: a brit lépés aláássa a stabilitást a világon, és azt mondta: „semmi kétség, hogy ennek rossz vége lesz London számára.”

 

A szegényített urán a természetes urán nukleáris üzemanyagként való dúsításának mellékterméke. Körülbelül 40 százalékkal kevésbé radioaktív, mint az alapanyag, és képes áthatolni a lövedékeken, a bombákon és a tankokon.

 

Euronews

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!