Nyitókép: eurostat

 

Az egy főre jutó bruttó hazai termék (GDP) a vásárlóerő-szabvány szerint tavaly Bulgáriában volt a legalacsonyabb az Európai Unióban (EU). Ez a mutató azt jelenti, hogy mennyit engedhetünk meg magunknak a pénzünkért. A bolgárok az uniós átlag alig 59 százalékát érik el. A legmagasabb Luxemburgban volt, ahol ugyanez a szám az uniós átlag 261%-a, tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

 

Luxemburg egy főre jutó GDP-je tavaly 161 százalékkal haladta meg az uniós átlagot. A második helyen Írország végzett, ahol a GDP 134 százalékkal haladta meg az uniós átlagot. Őket követi Dánia (36%-kal átlag feletti), Hollandia (30%-kal átlag feletti), Ausztria (25%-kal átlag feletti), Belgium (21%-kal átlag feletti), Svédország (19%-kal átlag feletti) és Németország (17%-kal meghaladja az átlagot).

 

 hirdetes_810x300  

 

A legrosszabb helyen Bulgária (41%-kal az uniós átlag alatt), Szlovákia (33%-kal az átlag alatt) és Görögország (32%-kal az uniós átlag alatt) szerepelt.

 

Magyar-szlovák összehasonlítás

 

Magyarországon az egy főre eső GDP 23 százalékkal van az uniós átlag alatt. Ez tíz százalékponttal jobb eredmény, mint Szlovákia esetében. Az adatok 2022-re vonatkoznak. Magyarországon 2021-hez képest 2 százalékponttal javult, Szlovákiában pedig 2 százalékponttal romlott a helyzet.

 

SITA/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!